Vrste sira

Cheese on a market in Basel, Switzerland
Cheese on a market in Basel, Switzerland (Photo credit: Wikipedia)

Sir je ena izmed najbolj cenjenih živil in podobno, kot pri vinu obstaja več sto vrst sira in za to obstajajo posebne kategorije, ki določajo njegovo vrsto. Med pomembnejša merila za določanje vrste spadajo: dolžina staranja, tekstura, način pridelave, vsebnost maščob, vrsta mleka, država ali pokrajina izvora, … ta merila se uporabljajo posamezno ali v kombinaciji z drugimi merili – univerzalna metoda za grupiranje ne obstaja, saj imajo posamezne organizacije svoje standardizacije po katerih se določa vrsta sira. Največkrat uporabljena in tradicionalna metoda je na podlago vsebnosti vlage, kateri se v kombinaciji z vsebnostjo maščobe in načinu sušenja oz. zorenja določi vrsta (vir: http://www.mojsircek.si).

Vsebnost vlage ( mehko do trdo )

Kategorizacija sira po čvrstosti je ena izmed večkrat uporabljenih metod. Meje med mehkim, pol-mehkim, pol-trdim in trdim sirom se razlikujejo od organizacije do organizacije, zato so meje različne. Glavni dejavnik nadzorovanja trdote sira je vsebnost vlage, ki je odvisna predvsem od pritiska uporabljenega pri pakiranju sira v kalupe in času staranja.

Sveži sir, izdelki iz sirotke in skuta

Pri razvrstitvi teh vrst sirov je glavni dejavnik njihova starost. Sveži siri brez dodanih konzervansov se lahko pokvarijo v roku par dni.

Sestava sira (dodana smetana, kravji, kozji, ovčji in vodni bivol )

Nekatere vrste sira so razvrščene glede na vir mleka, ki se uporablja za njihovo proizvodnjo ali z dodano vsebnostjo maščobe v mleku iz katere so bili proizvedeni. Najbolj proizvajani in prodajani siri so narejeni iz kravjega mleka na drugem mestu sta tako proizvodnja sira iz kozjega ali ovčjega mleka. Med najbolj poznane sire iz mleka vodnega bivola je ena izmed vrst sira mozzarella. Siri iz dodane smetane so mehki siri iz kravjega mleka, katerega obogatijo s smetano, da dosežejo vsebnost maščobe vsaj 60% v primeru večje vsebnosti pa tudi do 75% maščobe.

Mehko-zoreni in modro-venski

Obstajajo vsaj tri glavne kategorije sirov v katerem je prisotnost plesni pomembnejša značilnost : mehki zreli siri, siri z oprano skorjo in modri siri.

Predelani siri

Narejeni iz tradicionalnega sira in emulzijo soli, pogosto z dodatnim mlekom, dodatno soljo, konzervansi in dodano obarvanostjo sira. Predelane vrste sirov so cenejše, primerljive se in se enakomerno topijo. Prodajajo se pakirane bodisi predhodno ne-narezane ali narezane v številnih različnih sortah. V nekaterih državah so na voljo v pločevinkah.

Enhanced by Zemanta

Drugo v isti kategoriji: