Pohištvo po meri doma

Vzporedno z razvojem gradbeništva se razvijajo tudi fasadni izdelki stavbnega pohištva. Med najbolj specializirane izdelke fasadne lupine spadajo okna, ki so lahko izdelana iz lesa, pvc materialov in kovine, na voljo pa so tudi izvedbe, ki so kombinacija omenjenih materialov.

Vsak od materialov ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Les je dober toplotni izolator, njegova prednost sta tudi naravni videz in toplina, ki ju lahko nudi le naravni material. Pvc materiali in aluminij imajo druge prednosti – z okni iz teh materialov nimamo veliko dela, saj vzdrževanje (barvanje) ni potrebno. Lesena okna v kombinaciji s kovino pa združujejo pozitivne lastnosti obeh materialov. Obstojna kovinska zaščita na zunanji strani varuje les pred vremenskimi vplivi, hkrati pa daje les na notranji strani bivalnemu prostoru videz domačnosti in topline.

Ob nakupu oken moramo biti pozorni tudi na ustrezno zasteklitev. Osnovni tip zasteklitve, ki se danes uporablja pri gradnji in obnovi stavb, je dvojna zasteklitev z nizkoemisijskim nanosom in argonskim polnjenjem v medstekelnem prostoru. Toplotna prevodnost takega sistema je približno 1,1 W/m2K. Okno s takim steklom v kombinaciji s primerno izbranim okvirjem (glede na njegove toplotne lastnosti) ustreza tehničnim predpisom.

Od leta 2002 velja pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah. Največja dovoljena toplotna prevodnost je odvisna od materiala, iz katerega je narejen okenski okvir: 1,6 W/m2K za les in umetne mase oziroma 1,8 W/m2K za kovino in beton.

Druga pomembna lastnost oken je tesnenje, ki se nanaša na zrakotesnost in vodotesnost. Minimalna vodotesnost, ki jo zahteva pravilnik o zaščiti stavb pred vlago, je 4 A. Pomembna je seveda tudi zvočna izolativnost. Za čim boljšo zvočno izolativnost je nujno dobro tesnjenje pripir, ustrezna izbira zasteklitve in ustrezna konstrukcijska zasnova okna.

Da bo okno dobro opravljalo svojo funkcijo, pa je potrebna tudi natančna vgradnja, brez netesnih mest ob okenskem obodu in po možnosti z neposredno povezavo na sloj materiala za toplotno zaščito stene.

Kakovostno okno zagotavlja toplotno udobje, zaščito pred vlago, hrupom, varnost pred vlomilci … Seveda ne smemo pozabiti na prav tako pomembno funkcijo okna: da v bivalne prostore prepušča naravno svetlobo. To pa ni odvisno samo od lastnosti samega okna, ampak tudi od njegove lege. Prostor bo bolj enakomerno osvetljen, če bomo imeli več enakomerno razporejenih majhnih oken kot pa eno večje. Enako velja za strešna okna, ki prostor osvetlijo bolj enakomerno kot vertikalna, čeprav imajo enako površino stekla. Skozi okno, ki je vgrajeno višje v steni, pride več svetlobe tudi v ozadje sobe, zato je denimo bolje, da vgradimo višje okno kot pa širšega.

Mednarodni pohištveni sejem v Veroni sodi med zelo priljubljene. To potrjujejo številni razstavljavci in tudi obiskovalci, saj je vsako leto nepopisna gneča. Sicer ga po velikosti sejmišča in številu razstavljavcev ne moremo primerjati z, na primer, tistim v Milanu, vseeno pa običajno na njem sodelujejo velika imena oblikovanja. Prav tako se na njem predstavi večina pomembnejših italijanskih pohištvenih podjetij.

Morda smo letos nekatera podjetja in oblikovalce v Veroni pogrešali, pa vendar je bilo nekaj izjem z zanimivimi novostmi. Prav tako smo nekaj predstavljenega pohištva imeli priložnost videti že spomladi v Kölnu in Milanu, toda nič zato, nekatere kose si je pač vredno večkrat ogledati.

Podjetja (zlasti vodilna na trgu pohištvene industrije) za vsako sezono pripravijo novosti, s katerimi se rada pohvalijo na tovrstnih razstavah pohištva. Sicer ne moremo govoriti o pretresljivi izvirnosti in revolucionarnih spremembah, prej o prenovljenih oblikah, novih barvnih kombinacijah, novih ali drugačnih obdelavah lesa in podobnem. Z vsako novo sezono pač ni mogoče pričakovati popolne prenovitve notranjega oblikovanja oziroma popolnoma novih smernic. Pravzaprav že nekaj časa težko govorimo le o enem trendu v oblikovanju, bolj gre za prepletanje različnih smernic. Čeprav iz videnega tako v Veroni kot tudi na drugih razstavah pohištva lahko razberemo določene trende oblikovanja, pa se strokovnjaki strinjajo, da bo to v prihodnje vse težje. Želje in potrebe potencialnih kupcev so različne, navzoča pa je tudi težnja po ustvarjanju lastnega sloga. Če želijo oblikovalci in proizvajalci zadovoljiti te zahteve, je pestrost pri oblikovanju notranje opreme obvezna. To so nekatera podjetja z razstavljenim pohištvom tudi pokazala. Zlasti so dali poudarek inovativnosti, ki jim daje prednost pred drugimi podjetji, oziroma po kateri se od njih razlikujejo.

Oprema, ki jo imamo v svojem domu, je nekakšno zrcalo našega sloga in načina življenja. Bivalno okolje oblikujemo in opremimo po svojih željah. Bomo izbrali nove oblike in materiale ter s tem sledili določenim trendom ali pa stanovanje opremili s starim pohištvom in osebnimi predmeti? Z vprašanjem, čemu dajejo potencialni kupci prednost, se ukvarjajo tudi ponudniki notranje opreme. Da je prijetno domače okolje nujno za kakovost življenja, potrjuje vrsta raziskav. Povsem jasno je, da želijo ljudje iz široke palete možnosti izbirati različne kose pohištva in tako ustvariti lasten slog. Tudi zato pri ponudbi notranje opreme ne moremo govoriti le o enem enem trendu, ampak o različnih vplivih.

Katero smer boste izbrali pri opremljanju svojega doma, je popolnoma vaša odločitev. Za navdih ali kot zanimiva rešitev pa so vam lahko tudi kosi pohištva, ki so bili razstavljeni na letošnjem mednarodnem pohištvenem sejmu v Veroni. Res so razstavne prostore preplavili beli, rjavi, sivi, črni in drugi umirjeni odtenki, pa vendar so nekatera podjetja poskrbela, da so kljub temu izstopala in vzbudila pozornost.

Drugo v isti kategoriji: