Kokosova potica

kokosova poticaKokosova potica – božanska jed! Ste že poskusili?

Kako le ne bi bila, ko pa ima že sam kokos resnično poseben, eksotičen okus. Pri kokosu je tako – ali ga maraš ali ga ne maraš. Vendar pa si z gotovostjo upamo trditi, da večina ljudi kokos naravnost obožuje! Kokos pa ni dober samo zaradi okusa, ampak ima tudi številne ostale pozitivne učinke na naše telo in organizem. Nekateri kokos poimenujejo kar drevo življenja, blagodejnost pa tega pa se skriva v kokosovem olju in kokosovi vodi. Zaradi slednjih je kokos pridobil tudi vzdevek najbolj zdravilnega sadeža na svetu.

Ste vedeli, da obstajajo tri vrste kokosa?

Mladi kokos: ta naj bi vseboval največ zdravilnih lastnosti, saj vsebuje kar od 90-95% vode in zaradi le te uživanje tega rehidrira tkivo, odpira kanale v telesu, na splošno obnavlja telo in izboljšuje prebavo.

Srednje zrel kokos: To je faza, ko kokos pridobi meso in zato vsebuje manj tekočine kot mladi kokos. Ta vrsta kokosa vsebuje veliko vitamina A, B in C, poveča pa se tudi količina beljakovin, mineralov, ogljikovih hidratov in fosforja.

Zrel kokos: Taka oblika je nam najbolj znana, saj ga ponujajo v trgovinah – torej kokos s trdo skorjo, mesom in malce tekočine v sredini. Ta kokos povišuje raven holesterola v krvi – seveda, če ga uživamo v večjih količinah naenkrat.

Zdaj smo vam predstavili nekaj razlogov zakaj je kokosova potica dobra. V nadaljevanju pa si preberite odličen recept za pripravo le te:

POTREBUJETE:

* 60 dag moke                                                 * 5 dag kvasa

* 5 dag grenkega kakava                             * 10 dag sladkorja

* 10 dag masla                                                 * 3 rumenjake

* 3dl mleka                                                       * ščepec soli

NADEV:

* ½ l sladke smetane                                    * 40 dag kokosove moke

* 20 dag sladkorja                                          * 1 vanilin sladkor

* 3 jajca + 3 beljake

Zamešamo testo, enako kot pri potici. Kakav pa primešamo moki. Medtem maslo, sladkor in rumenjake skupaj raztopimo v toplem mleku. Pri tem malo mleka prihranimo in v njem raztopimo kvas ter ga pustimo, da vzhaja. V prazno posodo stresemo moko, naredimo na sredini jamico, sol potresemo ob strani. Nato zmes kvasa zlijemo v izdolbeno jamico v moki, dodamo toplo mleko s sestavinami in zamesimo testo, katero mora biti precej gosto.  Pustimo, da testo vzhaja in ta čas pripravimo nadev. Kako to storimo? Torej, najprej zavremo smetano in dodamo sladkor ter vanilil sladkor in kokosovo moko. Vse skupaj dobro premešamo in nato odstavimo s štedilnika. Ko se zmes ohladi, ji dodamo tri rumenjake in sneg iz šestih beljakov. Vzhajano testo razvaljamo po pomokani površini, ga premažemo z nadevom in damo peči v pečico ogreto na 180 stopinj. Da se ne bi zažgala, jo lahko vmes tudi pokrijete s peki papirjem.

Tako, pa ste svojo beležko dopolnili še z enim nesramno dobrim receptom. Kokosova potica vas bo popeljala v raj, verjemite nam!

Drugo v isti kategoriji: