Hujšanje pred poletjem – ga razumete?

Hujšanje je pred poletjem za večino ljudi zagotovo nujno, saj smo čez zimo nekoliko manj telesno aktivni, pa tudi hrana je pozimi nekoliko bolj kalorična. Ko se pričnejo toplejši dnevi, pa imamo spet priložnost, da se začnemo gibati – in hujšanje običajno spada zraven.

Poleg gibanja, je za izgubo kilogramov oziroma hujšanje najbolj pomembna prehrana. Ne glede na to, za kakšno dieto se odločite, je pravilo za uspešno izgubo kilogramov namreč zgolj eno: porabiti morate več energije, kot je vnesete v telo. In kako to storiti? Porabite jo z gibanjem, v telo pa jo lahko vnesete manj tako, da pazite na vnos kalorij. Drugega načina za hujšanje žal ni.

Pri vnosu kalorij se marsikdo zanaša na diete, ki veljajo za že preizkušene, in ne vplivajo zgolj na hujšanje, temveč tudi za zdravje. Poleg tega, koliko kalorij vnesemo, je za zdravo telo namreč pomembno tudi to, v kakšni obliki so te kalorije. Pogosto namreč velja, da je boljše hujšanje, pri katerem zaužijemo nekaj več kalorij (kakovostni ogljikovi hidrati, zdrave maščobe), kot pa hujšanje, pri katerem zaradi štetja kalorij zaužijemo premalo za življenje potrebnih hranilnih snovi.

Hujšanje, ki torej temelji na razmerju med vnosom in porabo energije, pa lahko tudi pospešimo. Pomagati si je mogoče tako s pripomočki za zmanjšanje vnosa kot pospeševalci porabe energije.

Za manjši vnos energije oziroma pomoč pri zmanjšanju absorbcije hranilnih snovi, ki so najbolj odgovorne za prekomerno težo, lahko poskrbimo z raznimi pripravki – takšnimi, ki preprečujejo, da bi se na primer maščobe iz hrane prebavile. Še bolj učinkovito pa je seveda hujšanje s pripravki, ki nam že v osnovi pomagajo, da pojemo manj. Torej s tistimi, ki zmanjšujejo lakoto.

Za hujšanje s pospešenim izkoristkom energije oziroma večjim izgorevanjem, pa poskrbijo pripravki, ki pomagajo povečati porabo energije med samo telesno vadbo. Večinoma jih označujemo z imenom »fat burner« (»topilec maščobe«), in jih zaužijemo pred telesno vadbo.

Če boste svoje hujšanje pred poletjem začeli z dobrim dojemanjem tega, kako hujšanje pravzaprav »deluje«, potem z izgubo kilogramov zagotovo ne bo težav – v mislih morate imeti le razmerje med vnosom in porabo, ter predvsem misliti na to, da telo hranila potrebuje.

Drugo v isti kategoriji: