Na počitnice brez turistične agencije?

Večina ljudi rado na počitnice odpotuje brez skrbi – počitnice preprosto rezervira pri določeni turistični agenciji, na dan odhoda pa spakira prtljago in odide želeni destinaciji naproti. Seveda je potovanje s turistično agencijo iz več vidikov preprostejši. Turistični delavci namreč namesto vas uredijo marsikatero zadevo, za katero bi sami porabili veliko časa in energije. Vendarle pa obstaja tudi precej ljudi, ki se vsaj enkrat v življenju podajo na počitnice ali daljše potovanje brez posredništva turistične agencije. To v osnovi pomeni več priprav, organizacije in (sladkih) skrbi.

Za tak stil potovanja se ljudje navadno ne odločijo, če imajo stresne službe in jim počitnice pomenijo pomemben odklop in oddih. Samoiniciativne počitnice so priljubljene med mlajšimi, ki imajo več časa in energije in si zato lahko po lastnih pričakovanjih in željah oblikujejo potovanje oziroma oddih. Seveda takšno načrtovanje na lastno pest zahteva kar nekaj znanja in iznajdljivost. Potrebno je vedeti, kje iskati najugodnejše letalske karte, nastanitve ipd. V ta namen je sicer na spletu moč najti iskalnike letalskih kart in prenočitev, ki popotnikom omogočajo organiziranje svojih lastnih počitnic brez pomoči turistične agencije. Turistična agencija navadno namesto potnikov uredi tudi zavarovanje in turistično takso – za oboje morate pri samo-organiziranih počitnicah poskrbeti sami.

Če potujete v državo, kjer se zahteva turistična viza, si pred odhodom uredite tudi to. Poskrbite še za učinkovito zavarovanje za v tujino, ki vas lahko reši pred marsikatero nevšečnostjo. Pred odhodom si preberite vsaj osnovne informacije o kraju, kamor potujete. Naredite si seznam, kaj želite videti in si okvirno pripravite proračun, ki ga boste potrebovali. Na počitnice je torej moč tudi brez pomoči turistične agencije, res pa je, da je z njimi oddih precej bolj enostaven.

Drugo v isti kategoriji: