Kopenhagen, Danska

Danska je dežela, ki turiste vedno očara

Med tistimi državami, o obisku katerih sanjarimo že od nekdaj, se Danska običajno ne znajde, saj gre za deželo, ki ni tako “turistično skomercializirana”, da bi si jo vsi želeli ogledati. A če imate obiskovanja tipičnih evropskih destinacij dovolj, če vas Pariz in London ali Grčija ne vlečejo več, potem je odlična izbira. Dežela, ki povezuje Nemčijo s Skandinavskim polotokom, ponuja veliko zanimivega, predvsem pa čudovito pokrajino, ki marsikomu vzame dih. Njeni otočki in obmorsko življenje na severu so nekaj povsem drugega od tistega, kar poznamo – če ste vajeni mediteranskih otočkov, predvsem hrvaških, ki nudijo sonce in oljke, so danski pravo nasprotje, saj ponujajo veter ter bogato porasle ravnice.

Zakaj je Danska tako posebna?

Kljub temu da Danska leži na severu Evrope. ni povsem tipična skandinavska dežela. Za takšno jo lahko označimo, če pomislimo na odlično razvito socialno skrb, dober standard in nagnjenost k temu, da s svojo politiko ne izstopa v svetovnem smislu, saj po tem ne vidi potrebe. Kulturno pa je nekje na meji med Nemčijo in tremi največjimi skandinavskimi državami. Vpliv je prihajal tako s severa kot z juga, zato najdemo tam tako bolj kot manj znane navade. Danska je zgodovinsko gledano dežela, ki je rasla od ribištva in plovbe, še danes pa so zato poleg mest dobro razvite tudi ribiške vasice, ki pritegnejo veliko turistov. Prav zaradi pomorskega izročila tudi ni nič nenavadnega, da je prav na obali danske našla svoje zatočišče mala morska deklica, ki se v obliki kipa nastavlja objektivom turistov na obali glavnega mesta Kopenhagen.

Glavno mesto Danske je Kopenhagen
Kopenhagen, Danska

Danska sicer poleg glavnega dela obsega še Grenlandijo, največji otok na svetu, ter Ferske otoke. Med prebivalci so torej tudi “Eskimi”, govori pa se poleg danščine tudi nemščina, ferščina in grenlandščina. Kot turist se boste z nemščino torej marsikje bolje odrezali kot z angleščino, da bi znali govoriti dansko, pa je sicer malo verjetno – danski jezik je za nas tuj in eksotičen, saj so skandinavski jeziki precej zvočno posebni.

Ste vedeli, da je Danska pravzaprav monarhija? Vlada ji kraljica Margareta II., vendar pa imajo tudi na danskem, tako kot v večini sodobnih monarhij, parlament in vlado, ki dejansko krojita življenje v tej državi.

Kaj lahko vidite ob obisku Danske?

Nekatere na Dansko pripelje želja po tem, da bi videli kite, drugi se odločijo za obisk zabaviščnega parka Legoland. Večino navdahne pokrajina, ki je precej ravna, z izjemo gričev, ki pa ne segajo več kot 170 metrov visoko. Tudi Dansko so tako kot del Slovenije oblikovali ledeniki, a na povsem drugačen način. Danska je pogosto obiskana tudi zaradi izobraževanja. Imajo odličen izobraževalni sistem, predvsem pa prednjačijo na področju alternativne energije in skrbi za okolje.

YouTube video

Poleg glavnega mesta turisti najbolj pogosto obiskujejo otočke in obalna mesteca s pristanišči, kjer je tudi veliko kampov. Predvsem je priljubljeno področje na severni obali Sjellanda ter obale Jutlandije. Največkrat obiskane kulturne in naravne znamenitosti pa najdemo v Aalborgu, Alhusu, Billundu, Borholmu, Helsingorju, Hillerodu, glavnem mestu Kopenhagen, Odensi, Ribah, Rokskildeju in Rubjerg Knudeju.

Res je, da je Danska za nas draga dežela, vendar se jo gotovo izplača obiskati. Stare skandinavske hišice, svetilniki, mirne ribiške vasice. Andersenova rojstna hiša, kiti in vikinške ladje so nekaj, kar nas hitro prevzame.

Drugo v isti kategoriji: