Avtoelektrika

Avtoelektrika in avto deli za delovanje električnega sistema

Avtoelektrika je sestavljena iz različnih delov, ki so med seboj povezani z elektronsko vodenim sistem. Ti avto deli vključujejo akumulator, alternator, zaganjalne naprave, stikala in drugo. Centralni računalnik povezuje električne dele in hkrati poganja motor in glavni elektromotor. 

Avtomobilski akumulator s proizvedenim električnim tokom napaja motor in električne komponente v vozilu. Avtoelektrika deluje na podlagi visoko ampernih tokokrogov, ki omogočajo zagon in delovanje električnih delov pod večjimi obremenitvami. Običajno vzdrževanje električnega avto sistema vključuje pregled električnih stikal in baterijskih kablov.

Zamenjava avto delov v električnem sistemu

Kratki in odprti stiki spadajo pod najpogostejše težave v električnem sistemu. Ker je avtoelektrika sestavljena iz različnih avto delov, je le-te potrebno zamenjati, ko se pojavijo težave z varovalkami, odprtim vezjem ter prekinjenimi električnimi žicami, ki ne zagotavljajo dovolj dobre prevodnosti. 

YouTube video

Nizka napetost akumulatorja lahko povzroči slabo delovanje električnega sistema, saj baterija ne oddaja zadostne delovne napetosti. Tako je potrebno avtomobilsko baterijo zamenjati. Električno ožičenje s priključki lahko ustvari previsoko prevodnost in posledično toploto, kar pa vpliva na odprtje vezja in električnega kroga stikala. 

Najpomembnejši avto deli v električnem sistemu 

Zaganjalne naprave so pomembni avto deli v električnem sistemu, saj omogočajo stik za vžig motorja. Med druge pomembne avto dele v električnem sistemu pa spadata: 

  • Alternator

    Električni polnilnik ustvarja enosmerni tok za ponovno polnjenje akumulatorja. Prav tako pa pomaga pri napajanju drugih električnih obremenitev v vozilu. Alternator je potrebno zamenjati, ko opazimo težave s slabim delovanjem žarometov in notranjih luči. 
  • Akumulator

    Napaja zaganjalne naprave in sisteme za vžig motorja. Prav tako zagotavlja dodatno energijo, kadar električna obremenitev presega napajanje alternatorja. Načeloma velja, da je baterijo potrebno zamenjati na vsake tri leta. 
Avtoelektrika
Avtoelektrika – alternator

V specializirani spletni trgovini z avto deli Silux lahko naročite vse rezervne dele, ki so potrebni za optimalno delovanje avtoelektrike. V spletni trgovini lahko poiščete dele za električni sistem, kot so:

  • Alternatorji in akumulatorji
  • Zaganjalne in krmilne naprave 
  • Releji, senzorji in stikala
  • Vžigalni vodniki 

Drugo v isti kategoriji: