Reflektorji

Iščete nov reflektor, s katerim bi dobro osvetlili temno dovozno pot, zunanjo stopnišče, vhodna vrata in drugo okolico vaše hiše, podjetja, skladišča ali garaže? Izberite takšnega, ki je varčen pri porabi električne energije, čim bolj odporen na zunanje vremenske vplive ter daje dovolj močno svetlobo, da te nikoli ne bo premalo.

Pred nakupom morate najprej premisliti, kam boste reflektor montirali. Tako kot tudi za ostala zunanja svetila, je tudi za reflektorje zelo pomembno, da izberete takšne s čim bolj trpežnim ohišjem, ki zaščiti žarnico in električno napeljavo pred mokroto, mrazom in vlago. Reflektor za zunanjo uporabo mora biti nujno povsem vodotesen. Prodajalci se tega zavedajo, zato je takšna večina zunanjih luči, kljub temu pa pred nakupom izbranega modela raje povprašajte tudi o tem. To je še posebej pomembno, če luči ne bose montirali na strop ali steno, ampak v bližino tal, kjer obstaja večja možnost za vdor vlage in mokrote v ohišje reflektorja.

 

Kljub temu pa je za varno in dolgotrajno delovanje reflektorskih luči te najbolje namestiti na pokrito mesto, torej pod streho oziroma napušč, saj bodo tam najmanj izpostavljeni neprijetnim vremenskim vplivom pa tudi morebitnim mehanskim poškodbam, kot je na primer padec snega ali ledene sveče s strehe ali kaj podobnega.

 

Izbirate lahko med halogenskimi, LED in drugimi vrstami reflektorjev, razlike med njimi pa vam bo najbolje pojasnil prodajalec, ki dobro pozna različna svetila in vam bo znal tudi svetovati, katero bi bilo najbolj primerno za vas in katerega izbrati. Razložil vam bo tudi, kako močen je reflektor, kako ga namestiti in kakšne žarnice so primerne za izbrani model.

 

Zelo pomembno je tudi, da se že pred nakupom prepričate, v kateri energijski razred sodi vaš izbrani model, saj je od tega odvisna poraba električne energije. To lahko zmanjšate tudi tako, da se odločite za model zunanje luči, ki omogoča senzorsko delovanje oziroma ima detektor gibanja, saj se bo tako prižgala le takrat, ko bo to nujno. Tako ne bo prižgana po nepotrebnem in ne bo brez razloga tratila elektrike.

 

Pri lučeh z detektorjem gibanja je pred nakupom treba preveriti tudi, na kakšno razdaljo delujejo, prav pri vseh modelih pa je poleg moči žarnice priporočljivo pridobiti tudi informacijo o tem, kakšen kot zajemanja svetlobe ima model, ki ga nameravate kupiti. Od tega je namreč odvisno, kateri deli poti, dovoza ali stopnic do vaše hiše bodo osvetljeni in kateri ne.

 

Poleg zunanjih poznamo tudi notranje reflektorje, ki se uporabljajo za kvalitetno osvetlitev prostorov in se lahko montirajo na steno ali strop. Njihova prednost v primerjavi z drugimi vrstami luči je v tem, da so nastavljivi in tako lahko z njihovo pomočjo regulirate svetlobo v prostoru tako, kot želite. Največkrat se notranji reflektorji (http://www.volino-svetila.si/zunanja-svetila/reflektorji.html) uporabljajo v pisarnah in poslovnih prostorih oziroma povsod tam, kjer je potrebna močna in direktna svetloba za nemoteno delo.

 

Drugo v isti kategoriji: