Laserski tiskalnik skozi zgodovino

Tiskalniki so gotovo naredili pravo revolucijo skupaj z računalniki. Če so si včasih lahko tiskalnike privoščili le podjetja, danes temu ni tako. Poznamo več vrst tiskalnikov, ki se razlikujejo tako po načinu tiskanja kot tudi po uporabi. Vsekakor pa je pomembno eno dejstvo – da si jih dandanes lahko privošči pravzaprav vsak. Poznamo brizgalni tiskalnik in laserski tiskalnik, ki sta namenjena za potrebe tiskanja. Vse bolj pa so v porasti laserski tiskalniki, ki so hitri, zanesljivi in predvsem natančni. Kaj pravzaprav je laserski tiskalnik in kako deluje?

Laserski tiskalnik je naprava, ki tiska s pomočjo razvite laserske tehnologije ter tonerja. Ima sposobnost natisniti izjemno kvalitetno besedilo in slike. Lahko natisne na izbrano vrsto papirja. Seveda je pred tem potrebno vedeti, kakšne vrste laserskega tiskalnika imate in na kakšne materiale lahko tiska.

Kaj se je dogajalo v preteklosti?

Prvi laserski tiskalnik je nastal po vodstvom Garya Starkweatherja, ki je deloval v okviru Xeroxaa. Slednji je preoblikoval fotokopirni stroj leta 1971 in s tem ustvaril laserski tiskalnik. Xerox je uspel in ustvaril večmilijonski posel. Kasneje je bil za komercialno uporabo prvi na voljo laserski tiskalnik IBM model 3800 iz leta 1976, ki je bil sposoben natiskati večje količine računov ter seveda pisemskih nalepk. Dandanes je še vedno nekaj modelov 3800 v uporabi. Kasneje je leta 1977 na tržišče prišel laserski računalnik Xerox Star 3800, s katerim ste lahko tiskali iz računalnika. Bil je izjemno drag in zmogljiv za tiste čase. Zatem so se pričele dogajati razne laboratorijske študije, ko so se razvili tudi osebni računalniki. Podjetje HP je predstavilo prvi laserski tiskalnik HP LaserJet, ki je zmogel tiskati 8 ppm (strani na minuto) in imel presenetljivo ločljivost 300 DPI. Vse od takrat se je tudi uradno pričela ‘vojna’ za prvo mesto med laserskimi tiskalniki, kar je privedlo do tega, da so dandanes izjemno razviti.

Zanimivi so tudi tonerji Samsung.

Kmalu so konkurenco pričela delati tudi ostala podjetja, kot so Lexmark, Oki, Brother, IBM, Epson, Minolta in mnogi drugi, ki jih poznamo še danes. 21. stoletje je prineslo veliko znižanje cen na področju laserskih tiskalnikov, kar pomeni, da si jih dandanes lahko privošči skorajda vsak.

Vsekakor pa se pred nakupom posvetujte s prodajalci in strokovnjaki, ki natančno vedo, kakšen laserski tiskalnik je kvaliteten.

Oglejte si tudi kako poteka laserski razrez cevi.

Drugo v isti kategoriji: