vreme maribor

Vreme Maribor s subpanonskimi značilnostmi

vreme maribor

Štajerska prestolnica Maribor je izjemno lepa tako zaradi bivalnega okolja, kot tudi zaradi dobrega podnebja. Podnebje v Mariboru je vse prej kot nestanovitno, saj se tukaj prične panonska nižina, ki se vleče vse do Madžarske meje. Vreme Maribor ima izjemno močne subpanonske značilnosti po celotni regiji. Povprečna temperatura se giblje nekje okoli 9 stopinjami Celzija, kar je v primerjavi z ostalimi bližnjimi kraji precej veliko. Maribor se lahko pohvali s precej stalnim vremenom, kar pomeni, da prebivalci niso velikokrat presenečeni z raznimi nevihtami in drugimi vremenskimi pojavi. Občutnih nihanj pravzaprav skozi vse leto ni.

 

Vreme Maribor in temperature

Kot smo že omenili je povprečna temperatura v Mariboru izjemno visoka. Giblje se okoli 9 stopinj Celzija. Najhladnejši mesec je navadno januar s povprečju okoli -1,3 stopinje Celzija. Julija pa so v Mariboru temperaturni kazalci že velikokrat pokazali preko 19,7 stopinj Celzija. Zaradi bližine ravnine so navadno zime v Mariboru precej mrzle. So pa poletja toliko bolj vroča in jeseni ekstremno tople. Zaradi ugodnega vremena v Mariboru se je razvilo vinogradništvo, kateremu podnebje enostavno ustreza.

 

Vreme Maribor in padavine

Vreme je v Mariboru precej prijazno do vseh prebivalcev. Seveda poznamo številne sezonske izjeme, vendar pa teh ni veliko. Maribor se ponaša s številnimi sončnimi dnevi, saj je letna količina padavin le okoli 1050 mm. Največ dežja pade v mesecih od maja pa vse do julija. Jesenski meseci so v Mariboru navadno bolj suhi. Sončni dnevi iz leta v leto naraščajo in jih je v povprečju že kar 266. V primerjavi z Ljubljano Maribor pravzaprav nima veliko megle. Pojavi se le takrat, ko naraste vlažnost, kar pa se običajno pojavi novembra ali decembra. Vsekakor je Maribor izjemno lepa prestolnica za življenje, kjer je veliko sonca in toplih dni.

Drugo v isti kategoriji: