vremenska napoved

Kakšna vremenska napoved vas čaka v prihodnjih dneh?

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh, je eno od najpogostejših vprašanj, ki si jih ljudje postavljamo čez dan. Vremenska napoved nam je na voljo preko spleta, lahko ji sledimo tudi pri poročilih. Pogosto pa se seveda izkaže, da nas vreme povsem preseneti.

Vremenska napoved je za vas še toliko pomembnejša, če ste vezani na delo na terenu ali pa če z družino, v dvoje ali sami odhajate na kakšen izlet ali morda daljše počitnice. Še posebej pomembno pa je vreme preveriti, če se odpravljate v gore. Tam je vreme precej nepredvidljivo in se je zato potrebno sproti prilagajati okoliščinam.

Najbolj natančna vremenska napoved

Ljudje vreme navadno označujemo z dobro ali slabo. Nekoliko drugačne izraze za vremensko napoved uporabljajo strokovnjaki oziroma vremenski napovedovalci. Ti morajo biti pri izražanju bistveno bolj natančni.

vremenska napoved za Slovenijo
Vremenska napoved si lahko pri ogledate poročilih, pogosto pa se seveda izkaže, da nas vreme preseneti, zato je bolje spremljati napovedi na spletnih straneh, ki so najbolj natančne.

Najbolj natančno vremensko napoved si lahko ogledate na določenih spletnih straneh. Nekateri med vami imate določeno spletno stran verjetno stalno odprto, da lahko nenehno sledite vremenski sliki.

Kdo je vremenoslovec?

Vremenoslovec ali meteorolog je strokovnjak, ki je specializiran z znanjem o vremenu. Ta vreme opazuje, razlaga in prav tako napoveduje najrazličnejše vremenske pojave, kot so dež, sneg, sonce in podobno.

Pri svojem delu vremenoslovec uporablja znanstvene pristope. Ti temeljijo na fizikalno-matematični obravnavi. Veda, ki se ukvarja z dogajanjem v ozračju pa se imenuje vremenoslovje oziroma meteorologija.

Kaj vpliva na vreme?

Zrak se ves čas giblje, kar lahko zaznavate kot veter. Lokalni vetrovi pihajo pri tleh, višje v ozračju pa pihajo tako imenovani splošni vetrovi. Ti prenašajo toploto in vodne hlape, posledično pa vplivajo na vreme.

YouTube video
Vreme: Video o vrstah oblakov

Pomemben vpliv na vreme imajo oblaki, ki so lahko najrazličnejših vrst pa tudi oblik. V nekaterih oblakih nastajajo padavine. Eden od oblakov se imenuje cumulus. Zanj je značilno, da ne prinaša padavin. Stopnja oblačnosti pa se lahko pokaže na več načinov. Lahko z besedami, s simboli ali pa s kolačniki.

Na našem planetu nastajajo cikloni, ki so območja nizkega zračnega pritiska, prav tako anticikloni, ki predstavljajo območja visokega zračnega pritiska. Med njima nastane fronta, kjer se vreme poslabša. Vremenska napoved torej nastane na podlagi opazovanja vremena. Pri opazovanju se ugotavlja, kakšni so oblaki, kam se premikajo ter s kakšno hitrostjo.

Drugo v isti kategoriji: