Kaj je crossfit?

 

crossfitTudi pri nas je crossfit vse bolj priljubljena oblika vadbe, ki jo nudi vse več športnih oziroma fitnes centrov, marsikdo pa se z njo ukvarja tudi kar doma. Če je všeč tudi vam, potem morate seveda vedeti, da jo boste pri nas našli pod številnimi imeni – crossfit je namreč registrirana oblika vadbe, torej morajo imeti vsi tisti, ki jo ponujajo, zanjo licenco (in kjer nimajo niti licenciranih inštruktorjev niti ne kupijo licence za izvajanje, jo zato enostavno poimenujejo nekoliko drugače – zgolj zavoljo zadostitve pravilom).

Kot pove že samo ime, je crossfit križanec oziroma mešanica številnih športov oziroma številnih športnih prvin, prav tako pa ponuja pravo mešanico »bonusov« – z njim pridobimo na kardiovaskularni vzdržljivosti, moči, vzdržljivosti v moči, gibljivosti, eksplozivnosti, koordinaciji, ravnotežju … Vadbo sta v letu 2000 v Kaliforniji zasnovala Greg Glassman in Lauren Jenai, in v desetletju je postala priljubljena po vsem svetu. V crossfitu potekajo tudi tekmovanja, tako v moški kot v ženski konkurenci, sestavljena pa so iz različnih prvin crossfita.
Crossfit vključuje tako vaje, ki se izvajajo prosto (brez pripomočkov oziroma rekvizitov), kot takšne, kjer so potrebne uteži in drugi športni rekviziti, npr. olimpijske uteži, gimnastični krogi, skrinja za skoke, vadbene žoge …
Učinkovitost crossfita kot vadbe ni vprašljiva, saj gre za program, ki ga je dobro preizkusila tudi ameriška vojska, ki je pri svojih pripadnikih opazila velik napredek tako v moči kot v vzdržljivosti. Kljub temu pa je crossfit seveda deležen tudi graje – na to, da pride zlasti ob neprevidnosti ali napačnem izvajanju vaj hitro do poškodb hrbtenice, so že večkrat opozorili ortopedi.
Sicer pa je crossfit ena tistih vadb, ki ti je ali zelo všeč, ali pa se ti zdi popolnoma zgrešena – ljudje so namreč ali za ali proti, vmes pa se jih najde zgolj peščica. Zakaj? Predvsem zato, ker je vadba izjemno zahtevna in ima marsikdo že zaradi tega do nje odpor.

 

 

Drugo v isti kategoriji: