Oddaja stanovanja Ljubljana – na kaj paziti?

Stanovanja v prestolnici so od nekdaj veljala za dobro naložbo, ki se lahko z leti povsem povrne, prav tako pa se lahko sama financira – z najemnino lahko pokrijemo velik del bančnega posojila, ki smo ga potrebovali za nakup. Če ste kupili stanovanje, v katerega nameravate sprejeti podnajemnike, pa morate o tem kar dobro premisliti.

Oglas: oddaja stanovanja Ljubljana

Preden oddate oglas, ki spada v kategorijo oddaja stanovanja Ljubljana, primerjajte cene za najem in kaj te cene ponujajo. Ponudba je namreč velika, zato velja paziti, da ste konkurenčni. Pri tem ne šteje zgolj velikost stanovanja, temveč tudi njegova starost, način ogrevanja, prisotnost klimatske naprave, opremljenost, balkon, možnost parkiranja…

1

Ko ugotovite, kakšna je minimalna cena, za katero ste stanovanje pripravljeni oddati, razmislite o trajanju dajanja v najem. Oddaja stanovanja za daljši čas vam bo prinesla zanimanje družin in parov, pri krajšem času oddajanja pa je Ljubljana zanimiva predvsem za študente. Sicer lahko tudi tem stanovanje oddajate dolga leta, vendar se bodo osebe oziroma najemniki v tem času pogosto menjavali.

https://www.youtube.com/watch?v=boQsQtk96xU

Od tega, komu boste oddajali, je seveda odvisna tudi maksimalna cena, ki jo lahko iztržite za oddajanje. Kadar je v stanovanju par ali družina, boste lahko pogosto oddali svoje stanovanje za minimalno sprejemljivo ceno in nič več. Pri študentih pa imate več možnosti. Če jih je v stanovanju več, recimo šest ali po dva na sobo, lahko nazadnje računate na posameznika ter tako iztržite več.

Kako naj poteka oddaja stanovanja?

Ko v rubriko oddaja stanovanja Ljubljana vnesete velikost, starost in lokacijo stanovanja, pribeležite še svoja pričakovanja. Tako vas ne bodo klicali interesenti, ki vam sploh ne ustrezajo in tudi ogledov zgolj iz radovednosti bo manj. Napišite, ali je stanovanje primerno za družino, par ali študente, za koliko časa oddajate, kakšne so prednosti in kakšne pomanjkljivosti stanovanja.
V oglasu ne navajajte „tehničnih“ podrobnosti. Lahko se navede cena in potreba po varščini ter predujmu za določen čas, ni pa vam treba razpravljati o drugih stvareh. Resni interesenti vas bodo sami povprašali o tem, kako je s pogodbo o najemu, ali se lahko v stanovanju začasno prijavijo in podobno. In še nekaj: oddaja stanovanja za lastnika ni enostavna, saj želi najemnike, ki bodo s stanovanjem dobro ravnali. Če vam interesenti niso po godu, ko pridejo na ogled, jih torej mirne duše zavrnite in počakajte na bolj primerne.

Drugo v isti kategoriji: