Predstavili so nam poklic arheologa

Ob koncu srednje šole so nam pred vpisom na fakulteto predstavili različne poklice. Eden izmed poklicev, ki mi je ostal v spominu je bil arheolog. Arheolog je univerzitetno izobražen in se ukvarja s prepoznavanjem stvari oziroma ostankov iz človeške zgodovine. Strokovno tem stvarem pravimo arheološki viri.

Kdo pa je potem arheolog?

Arheolog pa je tisti, ki zna arheološke vire sam ovrednotit:

  • funkcionalno (kakšen je bil namen arheološkega vira, kaj sploh predstavlja…)
  • časovno (iz katerega obdobja človeške zgodovine izhaja)
  • prostorsko (predvsem iz geografskega vidika).

Kje so zaposleni arheologi?

Na predstavitvi so nam povedali, da arheologi delajo v muzejih, na zavodih za varstvo kulturne dediščine, v drugih ustanovah, ki so kakorkoli povezave s kulturo in zgodovino, pa tudi s prostorskim planiranjem in turizmom. Poleg tega se ukvarjajo seveda tudi z izkopavanji, ki predstavlja terensko in fizično delo. V okviru izkopavanj so usposobljeni za evidentiranje, dokumentiranje, varovanje, vrednotenje in predstavljanje oziroma promocije kulturne dediščine.

Posebne lastnosti in veliko potrpežljivosti

Gospod, ki nam je prišel predstavit poklic arheologa, je zaposlen na Filozofski fakulteti. Povedal je, da delo ne zajema le »filmskih« predstav, ampak je potrebna tudi izjemna sistematičnost in potrpežljivost arheologov. Ni kar vsak primeren za ta poklic. Zato nam je svetoval, da prav si pred izbiro študija dobro premislimo s čim bi se radi celo življenje ukvarjali in če imamo takšne želje oziroma sposobnosti. Za delo arheologa iščejo predvsem določen tip človeka, ki ga izjemno zanima zgodovina in ima dovolj potrpežljivosti za celoten potek dela arheologa. Pri tem delu namreč ne gre le za najbolj razburljiva izkopavanja.

YouTube video

Ob koncu leta se je na študij arheologije vpisal sošolec. Vedno je imel rad zgodovino, veliko je vedel, pa tudi precej miren je bil. Kot sem kasneje izvedela, je diplomiral z odliko in postal arheolog, znan v strokovnih krogih. Ker je delal na nekem znanem evropskem projektu, se je počasi uveljavil tudi v tujini. Pa tudi sodeloval je pri pisanju marsikatere strokovne publikacije na temo arheologije. Mislim, da pravkar zaključuje doktorski študij in je pri svojem delu izjemno uspešen ter zadovoljen.

Drugo v isti kategoriji: