Maturantski plesi

Maturantski plesi so že več let tradicija vseh srednjih šol. Tudi na gimnaziji, ki sem jo obiskoval, smo ob koncu zadnjega letnika skupaj s sošolci in sošolkami zaplesali po prestolnici in se veselili novih izzivov na klopeh slovenskih fakultet.

Sam sicer nisem bil velik plesni navdušenec. Redko ste me videli na plesišču, raje sem opazoval druge. Ko sem se tako zavedal, da bom moral v zadnjem letniku hočeš nočeš zaplesati, če ne zame, pa zaradi tradicije, sem bil res malo skeptičen. V razredu smo morali sestavili pare, ki naj bi nato tri mesece pred velikim dogodkom morali obiskovati plesni tečaj. Enkrat tedensko po dve uri smo tako vadili pri priznani plesni šoli, ki je z njihovim strokovnim štabom lepo poskrbela za nas. Tudi drugače je Plesna šola Samba iz Maribora odlično opravila dogovorjeno delo, saj so bili maturantski plesi in organizacija le teh že njihovo tradicionalna vrlina.

S soplesalko sva kar hitro osvojila osnove plesa in korake znane maturantske povorke. Ker je imela že kar nekaj izkušenj s plesom, sva ob mojem velikem začudenju kar hitro pridobivala na znanju. Skupaj s tem pa sem tudi sam, kljub večletnemu zavračanju plesišča, začel uživati. Po nekaj vajah sem dobil tudi potrebno samozavest in hitro osvojil korake plesa, tako kot seveda tudi moji sošolci. Med tečajem je vedno vladalo dobro vzdušje, učitelji pa so odlično povezovali učenje in pripravo na nastop. Tudi drugače so bili inštruktorji zelo potrpežljivi, strokovni in zabavni. Naš takratni učitelj plesa nas je vedno spravil v dobro voljo in vedno smo se radi vračali k njemu. Spominjam se dogodka, ki se je zgodil v zadnjem tednu pred generalko. Sošolec je pri borilni veščini, s katero se je ukvarjal, doživel poškodbo kolena. Po pregledu v bolnici je bilo jasno, da se maturantskega plesa ne bo mogel udeležiti. Njegova plesna partnerica je tako ostala brez plesalca. Ob splošnem  zadovoljstvu in odobravanju celega razreda je na pomoč prišel učitelj plesa, ki je tako postal njen novi soplesalec.

Kar hitro je napočil dan za sedaj že znameniti ples maturantov. Sredi Ljubljane smo ob velikem zanimanju ljudi odplesali znameniti skupinski ples. Mestne oblasti so zaprle glavno mestno jedro, redarji so postavili zaščitne ograje. Namestili so tudi primerno ozvočenje in vse je bilo pripravljeno. Prišli smo iz cele Slovenije, da smo proslavili ta pomemben dan. Vse je potekalo brez napak in na koncu smo bili res  zadovoljni. Sam še posebno, saj sem s končanjem srednje šole spoznal tudi ples. Hvala sošolci, hvala starši in hvala Plesna šola Samba.

 

Drugo v isti kategoriji: