Tudi na poganjalcu je čelada obvezen del opreme

Včasih so se otroci najprej pričeli po dvorišču voziti s triciklom, šele malo pred vstopom v šolo so se pričeli voziti z otroškim kolesom s pomožnimi koleščki, v prvem razredu pa so se že znali sami peljati s kolesom. Danes gre vse skupaj nekoliko drugače: otroci se pričnejo s poganjalcem oziroma šolskim kolesom (kolesom brez pedal, ki jih poganjamo z odrivanjem s stopali) voziti že pri letu in pol ali dveh letih. Ravnotežje pričnejo zaradi tega obvladati precej hitro, zato otroškega kolesa s pomožnimi kolesci ne potrebujejo – pri približno štirih ali petih letih že sedejo na čisto pravo otroško kolo.otroške-čelade
Kaj to pomeni za otrokovo varnost? Predvsem to, da moramo zanjo poskrbeti že na samem začetku. Ko so se otroci vozili po dvorišči z okornimi in počasnimi tricikli, je lahko padec povzročil zgolj kakšno buško ali odrgnino. Poganjalec pa je lahko veliko hitrejši, zaradi česar ga ne gre uporabljati brez ščitnikov komolcev in kolen, ter predvsem ne brez otroške čelade.
Dokler otrok na poganjalcu ni vključen v promet oziroma se vozi zgolj po domačem dvorišču, otroška čelada ni predpisana z zakonom, čeprav vam jo vsekakor priporočamo. Kadar je otrok aktiven v prometu, pa je seveda obvezna. Tudi takrat, kadar se odpravite ne krajši »sprehod«, otrok pa gre z vami na poganjalcu, in se ves čas držite pločnika, čelade nikoli ne zanemarite – v prometu je namreč toliko nepredvidljivih okoliščin, da ne velja tvegati.
Več v videu:

YouTube video

Če želite nekoliko bolj nazorno videti, zakaj je nošenje otroške čelade (http://www.poganjalci.com/dodatki-in-oprema/otroske-celade.html) obvezno tudi na poganjalcu, naj vam podamo še nekaj bolj nazornih iztočnic za razmislek, ki vas bodo zagotovo prepričale. Ste se kdaj zamislili nad tem, da se otrok na poganjalcu po pločniku ne pelje vedno v ravni liniji, temveč zaradi opazovanja okolice kdaj nehote vijuga, pri čemer neredko zapelje tudi na sam rob pločnika? Se vam je že zgodilo, da je otrok na poganjalcu odpeljal nekaj metrov naprej in se je pred križiščem komaj ustavil, pa čeprav ste kričali za njim? Vaš otrok ve, da mora tudi pri vožnji po pločniku pred vsakim odcepom ustaviti, saj bi lahko od pripeljal avto, ki zavija desno, in ga spregledal? Se je v takšnem primeru sploh sposoben vedno ustaviti?
Gotovo je takšnih vprašanj še cel kup, vsi odgovori pa vas bodo prepričali le v eno: otrok naj »na kolesih« vedno nosi čelado – tako na kolesu kot na poganjalcu, skiroju, rolerjih …

Drugo v isti kategoriji: