V treh mesecih med manekenkami že dve smrtni žrtvi shiranih teles

Preveč vitke z modnih brvi so na madridskem Cibelesu prepovedali – Novo bitko napoveduje italijanska ministrica za mladinsko politiko – Francosko združenje za visoko modo: moda odseva spremembe v družbi, ni vzrok zanje

Pred dnevi je svet mode, predvsem Brazilijo, pretresla grozljiva novica: 21-letna brazilska lepotica Ana Carolina Reston Macan, za mnoge Carol, ki je od 13. leta delala kot manekenka, je umrla za anoreksijo. Pri 174 centimetrih telesne višine je tehtala komaj 40 kilogramov, kar je običajna telesna teža 12-letne in 150 centimetrov visoke deklice. To je v zadnjih treh mesecih že druga žrtev modne industrije, ki že lep čas prikazuje oblačila na vse bolj shiranih mladih telesih, a zdaj je očitno prignala stvari do skrajnosti. Prvi korak v boju proti sodobnima boleznima namernega odpovedovanja hrani, kot sta anoreksija in bulimija, je letos storila madridska lokalna oblast, ko je na tednu mode Cibeles prepovedala nastopanje manekenk, ki imajo indeks telesne mase (BMI) manjši od 18, novo bitko pa napoveduje tudi italijanska ministrica za mladinsko politiko Giovanna Melandri.

Na naslovnici brazilskega tabloida O Dia, na kateri je fotografija preminule Ane Caroline Reston v spodnjem perilu, te dni bode v oči naslov Diktatura vitkosti ubija manekenke, pričevanja Anine nesrečne matere Miriam Reston Polozzoli pa je mogoče slišati na televiziji in prebirati v časopisih. »Skrbite za zdravje svojih otrok … Niti denar niti najbolj zveneče blagovne znamke niso vredne njihovega življenja,« svari starše pred nadaljnjimi tragedijami in odkrito priznava, da je hči z manekenstvom pomagala preživljati vso družino. Toda njena odločenost, da bo imela še vitkejšo postavo, jo je prignala do skrajnosti. Lani aprila je za saopaulski dnevnik priznala, da je prenehala jesti. Takrat je še tehtala 46 kilogramov, a jih je v naslednjih sedmih mesecih izgubila šest. Njena sestrična, prav tako manekenka, ve povedati, da si je od časa do časa privoščila jabolko ali paradižnik, toda potem se je zaprla v kopalnico in izbruhala še to.

Ana Carolina Reston
Ana Carolina Reston (Photo credit: Wikipedia)
Enhanced by Zemanta

Drugo v isti kategoriji: