Obračun plače in prispevkov

Pri denarju je vedno potrebna natančnost, še zlasti takrat, kadar ne delamo izračunov zgolj zase oziroma zgolj z namenom hipotetičnih ocen, temveč gre dejansko za živ posel, pri katerem smo od denarja odvisni tako mi kot drugi – in seveda država, ki vedno pristavi svoj lonček. Mali podjetniki, ki delajo sami ali imajo nekaj malega zaposlenih, pa naj delujejo kot s.p. ali d.o.o., najpogosteje ugotovijo, da je potrebna še posebna preciznost prav pri dveh stvareh. Prva je tečaj obračuna plač, druga obračun prispevkov. Zakaj govorimo o dveh ločenih stvareh? Ker vsi vemo, da samostojni podjetniki pravzaprav plače nimajo – plačujejo prispevke glede na v naprej določeni razred.

Zakaj sta obračun plače in prispevkov lahko težavna?

Če podjetnik dela sam in je tudi edini lastnik podjetja, potem ni težav. Običajno je njegov obračun plače omejen na »minimalca«, z drugimi rečmi pa se ne ukvarja kaj veliko. Tako ali drugače mora za ves promet poskrbeti sam, državi pa nameniti vedno enako. Kaj res? Pravzaprav tudi to ne drži povsem. Tudi s.p. bi moral za obračun prispevkov skrbeti za vsak mesec posebej, ker lahko pride tudi do sprememb. Ste vedeli, da kot s.p. za kratkotrajno bolniško odsotnost sicer ne prejmete od države nobenega povračila, ga pa dobite, če ste odsotni zaradi nege bolnega otroka? No, zdaj veste – in dober računovodja oziroma svetovalec vam bo znal predstaviti še več takšnih stvari, ki ne vplivajo zgolj na izračun prispevkov pri s.p. ali na obračun plače pri d.o.o., temveč lahko prinesejo velike prihranke pri stroških poslovanja.

Kaj pa podjetja, kjer je več zaposlenih? Ne glede na obliko organizacije, morate poskrbeti za pravilen obračun plače. Pri tem ne gre pozabiti na upoštevanje letnega dopusta, bolniških odsotnosti, pravilno odmero dohodnine in socialnih prispevkov ter prispevka za pokojninsko dobo, pri nekaterih zaposlenih morate že sproti upoštevati nižjo dohodnino zaradi vzdrževanih družinskih članov, pri enih prišteti še nočno delo ali nedeljsko delo, pri drugih nadure, potem pa so tu seveda še potni stroški in nadomestilo za prehrano … Obračun plače za zaposlene torej vsekakor ni enostaven, zato se priporoča, da ga prepustite strokovnjakom – izkušenim računovodjem, ki bodo stali za tem, da so vsi obračuni brez najmanjše napake. Tako boste zadovoljni vi, vaši zaposleni, pa tudi država.

Drugo v isti kategoriji: