Žarnice na črni listi

Hči bo v kratkem praznovala deseti rojstni dan. Običajno je imela popolnoma navadno praznovanje, s tortico v domači kuhinji in igro s prijatelji na dvorišču, letos pa si je zaželela nekaj posebnega. Njena želja je zabava v disko stilu – s prijatelji bi se družili ob plesu, naša dnevna soba pa naj bi se v ta namen spremenila v plesišče.
Ideja se mi je zdela takoj zanimiva – tematska zabava, zakaj pa ne?žarnica

Začela sem pripravljati spisek stvari, ki jih bomo za zabavo potrebovali, in med temi so bile seveda tudi disko luči. Mislila sem si, da s tem ne bo nobenega problema, saj vem, da je možno tako imenovane disko krogle, ki so sestavljene iz drobnih koščkov ogledalc in odbijajo svetlobo ter na steno mečejo zajčke, dobiti v vsaki spletni trgovini z izdelki za zabave. Poleg tega sem nameravala poskrbeti še za kak reflektorček in seveda barvne žarnice, če bi bilo to možno, pa bi dodala še kak manjši stroboskop za divje utripajočo svetlobo in seveda tako imenovano črno luč, pod katero se divje svetijo posebne neonske barve – hči je na zabavi na morju imela enkrat priliko, da uporabi posebna ličila, ki se pod to lučjo svetijo, in bila je navdušena.

YouTube video

K sreči nisem kar na vrat na nos naročila vseh potrebščin, saj sem iskala stvari po nizkih cenah, tako sem še pravočasno ugotovila, da moja misija vendarle ni tako enostavna. Če z disko kroglami ni težav, se je namreč izkazalo, da je precej težko dobiti žarnice, s katerimi bi dnevno sobo spremenila v diskoteko. Najprej se je izkazalo, da so tako imenovane črne žarnice kar precej drage, poleg tega pa dobiš zgolj tiste v obliki palic – torej ne moreš iz stropne luči enostavno odviti varčne sijalke in jo nadomestiti s črno žarnico. Ampak v redu, to bi lahko pričakovala. Sem bila pa zelo neprijetno presenečena, ko sem ugotovila, da se v trgovinah nič več ne dobijo barvne žarnice, ki so bile včasih nekaj povsem običajnega in so jih imeli v vsaki trgovini s svetili in elektro opremo. Zakaj je tako? Ker so klasične žarnice na črni listi in se skorajda ne smejo več prodajati. Zamenjale so jih varčne sijalke oziroma led svetila. In tako sem se precej namučila, da bi sploh našla kaj primernega.

Kot kaže, mi bo vendarle uspelo. Disko kroglo že imam, ko sem obupala nad tem, da bi našla barvne žarnice, pa mi je mož dal zanimivo idejo. Doma imamo namreč nekaj tako imenovanih laserjev, ki so videti kot svinčnik, in sem jih včasih uporabljala kot pripomoček na svojih predavanjih. Predlagal je, da pač zamenjamo baterije in v ogledalca disko krogle usmerimo kar te. In ideja je odlična – ničesar mi ne bo treba kupovati. Samo usmerim nekaj laserjev (imam takšne z rdečo in tiste z zeleno barvo svetlobe), pa bo.
Držite pesti, da bo delovalo in bo zabava uspešna …žarnica

Drugo v isti kategoriji: