Že uporabljate kokosov sladkor?

Nekateri ljudje so sladkosnedi, nekateri enostavno sladkorja ne marajo. Sladkor je del našega življenja, vendar pa vseeno moramo biti previdni, kakšen sladkor uživamo. Namreč umetna sladila in beli sladkor so ena izmed najbolj škodljivih za naše življenje. Vse več govora je o tako imenovani škodljivosti glukoze in fruktoze.kokosov-sladkor

Ljudje vse več uporabljajo alternativna sladila, ki so narejena in podana iz narave – brez predelave. Zagotovo ste že slišali za kokosov sladkor, ki pa je vse bolj priljubljem med ljudmi. Gre namreč za vrhunski nadomestek belega sladkorja, ki je zelo nezdrav. Kokosov sladkor je namreč narejen iz palme in velja kot dobra hranilna vrednost z nizkim glikemičnim indeksom.

Kokosov sladkor pridobivajo iz kokosove palme

Ta vrsta sladkorja je naravno sladilo, ki je pridobljeno iz sladkih cvetov kokosove palme. Mogoče bi marsikdo najprej pomislil, da gre za sladkor, ki je pridobljen iz samega plodova kokosa. Vendar temu ni tako. Cvetove palme najprej ročno oberejo. Kasneje iz njih s stiskanjem pridobijo sladko tekočino. Segrevajo jo toliko časa, da voda iz njega izpari in ostane samo še sladkor. Tako preprosto nastane kokosov sladkor.

YouTube video

Kje kupiti kokosov sladkor?

Gre za sladilo, ki je velikokrat na voljo v specializiranih prodajalnah ali pa v večjih supermarketing. Da pa ne boste preveč iskali, ima spletna trgovina z zdravo prehrano, Malinca, zelo veliko izbiro naravih sladil in ostale superhrane, ko jo telo vse več potrebuje.

Kakšne hranilne vrednosti ima kokosov sladkor?

Navadne vrste sladkorja nimajo nobene hranilne vrednosti in lahko bi rekli, da telo z njimi dobi povsem prazne kalorije. Kokosov sladkor pa vsebuje železo, kalij, cin in maščobne kisline, ki so kratkoverižne. Poleg vsega vsebuje ogromno polifenolov in antioksidante. Ta vrsta sladkorja zadrži še nekaj inulina in oglikovih hidratov. Primeren je tudi za sladkorne bolnike, saj po zaužitju le minimalno dvigne krvni sladkor.

Glikemični indeks je pod 35, kar pomeni, da sladkor iz kokosove palme nikakor ne prispeva k povečanju telesne teže. Običajen sladkor ima indeks nad 60. Na žalost pa kokosovo sladilo vsebuje še vedno veliko fruktoze, zato ne spada v tako imenovano čudežno skupino živil. Je pa vsekakor manj predelan in veliko bolj zdrav sladkor za vse tiste, ki brez sladil enostavno ne morete živeti.

Preberite si še o tem kako ječmenova trava vpliva na zdravje.

Drugo v isti kategoriji: