Opis in kupovanje motornega olja

Pri napravah in strojih, pri katerih za delovanje le teh potrebujemo nek motor (avtomobili, motorji, kosilnice in mnoge druge naprave ali stroji) skoraj nujno potrebujemo tudi tej napravi primerno motorno olje. Motorna olja namreč poskrbijo, da je obraba vrtljivih delov v stroju čim manjša, čisti dele motorja, opravlja hlajenje motorja, izboljšuje tesnjenje (izboljša delovanje tesnila) ter preprečuje nastanek korozije (to je nekakšno elektrokemijsko razžiranje kovine, ki je del naprave). Dobre lastnosti motornih olj so tudi, da zmanjšujejo penjenje in trenje, ter da imajo zelo visoko vrelišče.
Izbira motornega olja na trgu je zelo ogromna, zato veliko ljudi ne ve kaj izbrati, sploh če so ti ljudje takšni, ki se na te stvari zelo malo spoznajo. Nakup je sploh zakompliciran, če ga potrebujemo za res pomembne zadeve in moramo gledati tudi na specifične lastnosti, ki jih ni malo.

Motorna olja

Po lastnostih so nam na voljo sintetična, delno sintetična in mineralna motorna olja. Poleg tega moramo gledati še na ceno izdelka in ime proizvajalca, ter katero olje bo boljše opravljalo delo v zimskih pogojih in katero v poletnih pogojih. Kot sem že omeni, po lastnostih poznamo tri vrste olja:

  • sintetična olja, ki so narejena po sintetičnem postopku in brez uporabe mineralnih olj (uporabljajo se samo ne mineralna);
  • delno sintetična olja, ki so narejena s sintetičnimi aditivi (z uporabo mineralnih olj);
  • mineralna olja, ki so narejena na osnovi mineralnih olj, vendar takšna skorajda na obstajajo več, saj jim lastnosti izboljšajo z aditivi, kar pa potem že spada k delno sintetičnimi olji.

YouTube video

Skratka, motornih olj je ogromno in težko se je odločiti za tistega, ki bo karseda najbolje opravil svoje delo. Najlažje se o pravem motornem olju pogovorimo v trgovini, kjer nam trgovci svetujejo, kupimo pa ga lahko tudi prek speta, kjer so izdelki sicer cenejši vendar moramo pri tem paziti, saj lahko dobimo ponaredke.

LED svetila za avto ne vsebujejo nobenih strupenih snovi. Več informacij v članku.

Drugo v isti kategoriji: