Konopljini proteini – stranski produkt stisnjenih semen konoplje

Dandanes je veliko govora o konoplji in o njenih pozitivnih lastnostih. Pa ste slišali že za izraz konopljini proteini? Gre za stranski produkt stisnjenih semen konoplje, ki se uporablja za marsikaj.
T. i. konopljini proteini so torej produkt semen konoplje. Cilj je seveda pridobiti proteinski prah, to pa pomeni, da moramo stiskana semena še posušiti in zmleti. Proteini tako vsebujejo prav vse, kar vsebujejo semena. Ker pa je bil prisoten še proces stiskanja, je v njih ostalo še več proteinov. Tovrstni proteini so izredno uporabni za človeka. Njihova uporaba se lahko primerja z uporabo mesa, jajc, mleka in podobnih izdelkov. Posledično jih zato veliko uporabljamo pri peki različnih peciv in pa tudi kruha.

Lahko pa žlico konopljinih proteinov dodamo v sok, mleko in podobne tekočine, vse skupaj temeljito premešamo ter popijemo. Tovrstna uporaba je zelo značilna za ljudi, ki se ukvarjajo s športom ali pa so čez dan izjemno aktivni.

Konopljini proteini se dandanes na trgu dobijo zlahka in to za malo denarja. Glede na to, kako praktični, uporabni ter zdravi so, bi jih moralo imeti vsako pravo gospodinjstvo. Ljudje jih ponavadi naročajo kar preko spleta, saj tako najhitreje in na najbolj poceni način pridejo na njihove police. Ponavadi gre za 100 % ekološko pridelane tovrstne proteine, kar je seveda še dodaten plus za našo prehrano in tudi za naše zdravje.

Potrebno je omeniti tudi dejstvo, da konopljini proteini vsebujejo veliko omega 3 in tudi omega 6 osnovnih maščobnih kislin ter tudi visok odstotek antioksidantov. Med njih uvrščamo npr. klorofil, ki je vsem zelo dobro poznan. Vsebujejo še magnezij, kalij, žveplo, vlaknine, železo, fosfor, tiamin ter veliko ostalih hranilnih snovi. Ne vsebujejo pa opiatov.

Kakorkoli že, konopljini proteini so zelo koristno živilo, ki je namenjeno vsem, predvsem pa ljudem, ki vsakodnevno potrebujejo veliko energije za svoje delo in tudi za dobro počutje. Z rednim jemanjem bodo kmalu ugotovili, da so na pravi poti do kvalitetnega ter tudi zdravega življenja.

Drugo v isti kategoriji: