Akcijska kamera – za še več adrenalina!

Moj hobi je gorsko kolesarjenje in ob lepem vremenu se vsak vikend povzpnem na ta ali oni vrh. Ker po desetletju poganjanja v hrib nisem več začetnik, se v času poletnega dopusta rad podam tudi v višje hribe – dokler ni pred mano zgolj še ostro kamenje, ledenik ali prepadi, me ne more prav nič ustaviti.wayteq

Ker rad svoja doživetja delim z drugimi ljubitelji gorskega kolesarstva, sem do nedavnega vedno nosil s seboj majhen fotoaparat, ki mi je omogočal tudi snemanje, in s katerim sem posnel nekaj lepih posnetkov – a vedno se je bilo treba ustaviti in stopiti s pedalov.
Lani sem se odločil za spremembo – dovolj mi je bilo ustavljanja in sestopanja s kolesa, predvsem pa tega, da ne morem posneti prave akcije. Potrebna je bila akcijska kamera, a kar nekaj časa sem razmišljal o tem, katera bi bila zame najboljša. Hotel sem lahko širokokotno kamero, ki je odporna na udarce in vodo, predvsem pa mi mora omogočati tako pritrjevanje na telo kot na čelado. Odločil sem se za kamero WayteQ (wayteq.si), ki je bila tudi cenovno zelo ugodna in s katero sem izjemno zadovoljen.
In kaj početi z vsemi filmčki, ki jih snemam, ko rinem na tisočake in dvotisočake, pa tudi še precej višje? S prijateljem, ki je računalničar in ravno tako ljubitelj adrenalinskih športov (njegova hobija sta jadralno padalstvo in plezanje), sva se odločila, da narediva spletno stran, namenjeno gorskim kolesarjem, na kateri bodo zbrane tako rute (z izrisom poti preko gps) kot tudi njihovi posnetki. Če že rinem v hrib in nato kot blisk drvim z njega preko skal in korenin, potem naj si to ogledajo tudi drugi – tisti, ki jih morda ravno tako mika določena tura, pa ne vedo, ali je zanje primerna ali ne. Tako bo akcijska kamera poskrbela za boljše informiranje ljubiteljev gorskega kolesarstva in jim odkrila mnoge nove, čudovite poti, prav tako pa jih bo lahko opozorila na morebitno prezahtevnost terena za njihove zmogljivosti ter nevarnost. Da bo to čim bolj držalo, bodo posnetki opremljeni tudi z opombami, ki bodo opozarjale na različne stvari, na primer na nevarne odseke, na odseke s čudovitim razgledom, odseke kjer se pot križa s pešpotjo in je treba paziti na planince …

YouTube video

Kljub temu, da smo gorski kolesarji precej nezahtevni, pa akcijska kamera seveda ne more poskrbeti za vse. Tudi nekaj bolj »dolgočasnega« dela bo potrebnega, in tu je svojo pomoč prijazno ponudila moja partnerka – ob vseh turah, ki jih bom posnel, si bo beležila tudi potrebne »infrastrukturne« informacije. Na primer kje parkirati avto, kje je v hribih najbližja koča in kako do nje, kje so v posameznih obdobjih zavarovana območja zaradi cvetenja rastlinskih vrst ali gnezdenja ptic in podobno. Tako bo lahko moja spletna stran res postala popoln vodnik za ljubitelje gorskega kolesarjenja, prepričan pa sem, da bodo na njej koristne informacije iskali tudi drugi ljubitelji narave, hribov in planin.

Drugo v isti kategoriji: