Najem jadrnice in šola jadranja

Z ženo sva v letih, ko sva bila še brez otrok, vsako leto odšla na jadranje s prijatelji. To je bil nepozaben dopust, poln dogodivščin in prijetnih spominov, v katerem sva oba uživala, čeprav dejansko nisva imela nobenega znanja o pomorstvu – sam sem imel izpit za čoln, to pa je bilo tudi vse. Še več – žena prvo leto sploh ni hotela na jadrnico in sem jo komaj prepričal, da bo vse v redu. Nato sva v jadranju oba uživala, vendar sva bila bolj kot ne tisti del posadke, ki ne ve kaj veliko – jadrnico je vodil kolega, ki smo mu po njegovih navodilih ostali le pomagali.
Sedaj sta otroka stara enajst in osem let. Torej dovolj velika, da gresta lahko na morje in nam ni potrebno zaradi tega pričakovat težav. Tako sva se z ženo skupaj s še eno družino prijateljev odločila za najem jadrnice.Najem jadrnice

Najem jadrnice predstavlja odgovornost

Kljub temu, da najem jadrnice na prvi pogled ni nič posebnega, saj moraš zgolj dostaviti potne liste, potrdilo o izpitu za čoln ter seveda plačati, gre za precejšnjo odgovornost. Res je, da je jadrnica zavarovana in ni tako strašno, če bi šlo kaj narobe – je pa strašno, če imaš na jadrnici še tri odrasle in štiri otroke, na katere je treba paziti. Ko smo se torej začeli pogovarjati o tem, da bi se konec poletja odločili za najem jadrnice in si tako malo ogledali lepote hrvaških otočkov, sem se takoj odločil, da bo treba poskrbeti tudi za primerno znanje. Lahko bi najeli in plačali skiperja, a potem dopust ne bi bil več pravi družinski, poleg tega pa sem v letih jadranja nekaj izkušenj tudi pridobil – zakaj ne bi torej kar sam opravil šole jadranja in za vodenje jadrnice skrbel sam?
Nazadnje sva se s prijateljem, s katerim naj bi šli skupaj na dopust in s katerim smo se dogovarjali za najem jadrnice, kar oba odločila, da se vpiševa v šolo. In to je bila odlična odločitev, kajti sedaj kar dva tako v teoriji kot praksi veva marsikaj o sidranju, privezovanju, plutju z motorjem, manevri z jadri in podobno. Prepričan sem, da bova skupaj zmogla voditi jadrnico povsem brez težav – sicer pa imamo itak namen, da se bomo bolj kot ne držali obale in se od nje ne bomo pretirano oddaljevali.

YouTube video

Znanje ni nikoli odveč

Če se tudi vi večkrat odločite za najem jadrnice, ali pa o tem razmišljate, vendar sami nimate potrebnega znanja, vam šolo jadranja vsekakor priporočam. Na morju se ne izplača tvegati in razmere so še bolj nepredvidljive ter nevarne kot kjer koli na kopnem. Znanje pa seveda že samo po sebi ni nikoli odveč.

Drugo v isti kategoriji: