Kako izbrati pravi nagrobnik?

"WHAT WILL SURVIVE OF US IS LOVE"
(Photo credit: summonedbyfells)

Izbira nagrobnika je navadno izjemno težko opravilo, saj se takrat soočimo z realnostjo, ki pa ni precej prijetna. Vsak izmed nas se bo slej kot prej moral soočiti s smrtjo. Izbira nagrobnika pa je navadno opravilo, ki ga naredimo le enkrat v življenju. Svojci preminulega namreč izbirajo med različnimi vrstami, kjer se težko odločijo za pravega. Kako torej izbrati pravega?

Poznamo veliko različnih vrst materialov iz katerih je lahko nagrobnik sestavljen. Najbolj se priporoča ravno granit, ki je veliko bolj trpežen od samega marmorja. Najbolje je, da se nagrobnik sovpada z okoljem. Kadar želite, da je nagrobnik sestavljen iz marmorja, je pomembno, da ga dodatno površinsko in globinsko zaščitimo pred različnimi vremenskimi vplivi.

Kakšne so cene nagrobnikov?

Cena nagrobnika je izjemno variabilna in v veliki meri odvisna od samih dimenzij, terena, izbranega materiala, tipa črk, dodatkov ter ostalih želja naročnikov. Nagrobni spomenik je namreč unikaten izdelek, saj kamnoseki kamen obdelujejo vsakega posebej. To pomeni, da ni nekih vnaprej izdelanih nagrobnikov, marveč se ta v najboljši meri prilagodi samemu naročniku. Najboljši meseci za naročilo nagrobnika so zimski in pomladanski meseci, saj je navadno tako, da v času pred novembrom vsi hitijo z izdelavo nagrobnikov za praznik Vsi sveti.

Katere informacije je potrebno poznati, preden damo izdelati nagrobnik?

dovoljenje z dimenzijami groba
teren groba
podpise in napise na spomeniku
fotografije
posebne želje

Vse te informacije so namreč za kamnoseka ključnega pomena. Najbolje je, da kamnosek sam pride do kraja nagrobnika, izmeri in natančno določi, kako bo nagrobnik stal. Tako izdelava poteka veliko bolj hitro in tekoče. Vsekakor pa je pomembno, da se nagrobnik sovpada z okoljem in vašimi željami. Nenazadnje gre za zadnje prebivališče oziroma počivališče človeka. Nagrobnik naj bo takšen, kot vam je všeč. Naj ne bo izbira pravega nagrobnika tabu, saj gre za popolnoma življenjsko odločitev.

Enhanced by Zemanta

Drugo v isti kategoriji: