Športna prehrana in pomembnost proteinov

Premier Nutrition High Protein Strawberry Shake
(Photo credit: iateapie)

V športni prehrani so pomembna različna hranila, prav gotovo pa so eni izmed najbolj pomembnih hranil proteini, ki jih dobite tudi v trgovini Nutrica. Če pogledamo najprej za koga je športna prehrana najbolj pomembna, nam že ime pove, da so to seveda športniki. Poleg športnikov je športna prehrana priporočljiva tudi za vse, ki se nekoliko bolj intenzivno ukvarjajo z rekreacijo. V primerjavi s fitnes prehrano tu proteini sicer niso tako velikega pomena, so pa vseeno poleg ogljikovih hidratov en izmed najbolj pomembnih hranil. Ker so proteini oziroma beljakovine v običajnih živilih prisotni v manjših količinah, je pametno na vsake toliko časa zaužiti tudi proteine v obliki prehranskih dopolnil. Proteini so pomembni predvsem za rast mišične mase in s tem posledično tudi večjo fizično moč.

Pred uporabo dopolnil k prehrani, vam vsekakor najprej svetujemo, da se posvetuje z vašim zdravnikom, saj v primeru alergij ali kakšne bolezni uporaba dopolnil ni najbolj pametna. Iz izkušenj lahko razberemo, da se v primeru nekaterih alergij in kroničnih bolezni lahko pri uporabi prehranskih dopolnil pojavijo tudi razni neugodni stranski učinki.

Največja razlika med športno in fitnes prehrano je prav ta, da pri fitnes prehrani ogljikovi hidrati niso ravno najbolj dobrodošli, pri športni pa so le ti še najbolj pomembni. Pa na hitro poglejmo še katera so druga pomembna hranila v športni prehrani. Kot smo že omenili sta najbolj pomembni hranili ogljikovi hidrati in beljakovine, poleg tega pa je zelo dobro zaužiti tudi veliko količino vode, mineralov in vitaminov. Konec koncev ne smemo pozabiti tudi na maščobe, saj so le te tudi pomembne, vendar v manjših količinah.

Enhanced by Zemanta

Drugo v isti kategoriji: