Spletno gostovanje: najpogostejša vprašanja

Ko je govora o postavitvi spletne strani, zelo pogosto naletimo tudi na spletno gostovanje. Gre namreč za strežnik oziroma za prostor na njem, kjer posamezna spletna stran gostuje. Izpustiti ne moremo niti pojma domena, pri kateri pa gre le za spletni naslov, na katerem je stran dostopna. V današnjem prispevku bomo odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanj, ki se porajajo začetnikom v povezavi s spletnim gostovanjem.

Še preden pričnemo, pa bi radi omenili, da je mnogo več informacij dostopnih na spletni strani https://web-hosting.si/. Če vas torej zanima več, vam obisk omenjene strani vsekakor priporočamo.

Kakšna je razlika med deljenim, VPS in namenskim gostovanjem?

Deljeno gostovanje je tisto, pri katerem si en strežnik deli večje število naročnikov, kar pomeni, da je tudi cenovno najbolj ugodno. Gre za tisto vrsto gostovanja, ki je daleč najbolj primerna za večino uporabnikov, saj sodobna strežniška oprema omogoča izredno hitro delovanje strani tudi na deljenem strežniku.

Pri VPS gostovanju naročnik prejme dostop do dela strežnika, ki ima od drugih delov ločene zmogljivosti. Tako naročnik npr. lahko zakupi želeno procesorsko moč in količino pomnilnika, poleg tega pa si programsko opremo prilagodi lastnim željam. VPS gostovanje je precej dražje od deljenega, še dražje pa je tako imenovano namensko spletno gostovanje, pri katerem strežnik v celoti pripada le enemu naročniku.

Katere so glavne karakteristike paketov gostovanja?

Ponudniki spletnega gostovanja imajo običajno izdelane vnaprej pripravljene pakete. Ti se ločijo po kapaciteti spletnega prostora, velikosti spletnega prometa, možnosti števila dodanih domen, številu e-poštnih predalov in FTP računov ipd. Zelo pomemben podatek je tudi, katero nadzorno ploščo po zakupu paketa gostovanja lahko uporablja naročnik. Za najboljšo velja cPanel, ki omogoča enostavno in učinkovito upravljanje z zakupljenim spletnim prostorom.

Kaj upoštevati pri izbiri ponudnika gostovanja?

Izbira dobrega ponudnika za spletno gostovanje je izjemno pomembna. Ponudnik mora zagotavljati zanesljivo, varno in hitro delujoče gostovanje, poleg tega pa mora nuditi tudi kakovostno podporo svojim naročnikom. Pred nakupom se prepričajte o kakovosti strežniške opreme, prav tako pa tudi o strokovnosti, prijaznosti in predvsem o odzivnosti podporne ekipe. Podatke o tem, kako kakovosten je posameznik ponudnik gostovanja, boste najlažje našli na neodvisnih blogih ter na forumih in socialnih omrežjih.

Izbral sem ponudnika in paket gostovanja, kaj pa zdaj?

Če ste prepričani, da gre za kakovostnega ponudnika, prav tako pa ste našli paket gostovanja, ki ustreza vašim zahtevam, vam preostane le še to, da izvršite spletni nakup. Izbrani paket gostovanja na spletni strani ponudnika dodajte v košarico in sledite procesu nakupa. Ko boste z njim končali, vam bo ponudnik generiral prostor na strežniku in vam prek e-pošte sporočil dostopne podatke. Dobili boste dostop do naročniškega centra ter do nadzorne plošče, prek katere boste urejali vse v povezavi z zakupljenim spletnim gostovanjem.

Želite spletno gostovanje najprej preizkusiti? Marsikateri ponudnik omogoča brezplačno testno obdobje (npr. za mesec dni), da se lahko prepričate, ali gre res za tako kakovostno storitev, kakršno ste pričakovali.

Drugo v isti kategoriji: