Zeljna juha

Še ena vrsta zelenjave, ki se lahko uporablja na različne načine je vsekakor zelje. Dodajamo ga solatam, iz njega kuhamo segedin golaž, ga uporabljamo kot samostojno prilogo ali pa skuhamo zeljno juho. Sicer nas ob zeljni juhi največ pomisli na tisto, ki je namenjena hujšanju, vendar ima zeljna juha na slovenskem že precej dolgo tradicijo kot zdrava domača hrana.

Zelje vsebuje ogromno vitaminov, kalcij, magnezij in jod. Ima ogromno koristnih učinkov, zato se njegovo uživanje priporoča kar se da pogosto. Odstranjuje namreč strupe iz telesa in na naraven način vzpodbuja delovanje imunskega sistema. Njegove liste lahko uporabimo tudi kot obkladke, mamicam se npr. priporočajo pri preprečevanju mastitisa ob dojenju, obkladki pa pomagajo tudi pri celjenju ran in razkuževanju le-teh.

Kisla zeljna juha se pripravi tako, da na olju prepražimo čebulo, ki ji po želji lahko dodamo na koščke narezano slanino. Na to osnovo dodamo na kocke narezan krompir in na lističe narezano sveže zelje. Vse skupaj posolimo in popramo, ter dušimo nekaj minut. Nato dodamo vodo ali jušno osnovo.

Na koncu lahko glede na želje dodamo tudi riž. Postrežemo s kruhom, ali pa z ocvrtimi kruhovimi rezinami. Seveda lahko takšni juhi dodamo tudi druge vrste zelenjave, vse od zelene, paprike, korenja, blitve. Dodamo lahko tudi večji kos mesa, ki pa ga je treba prej do konca skuhati, nato pa ga na trakove narezanega dodamo v zeljno juho, ki pa ji v tem primeru dodamo še paradižnikovo mezgo. Vse skupaj lahko zgostimo z podmetom iz moke, seveda pa lahko za piko na i na krožnik dodamo še žličko kisle smetane.

Drugo v isti kategoriji: