Očala na recept za ženske in moške

Očala na recept – kdaj vam pripadajo

Dejstvo je, da lahko v optiki korekcijska očala dobite tudi na recept. Tovrstna podjetja so namreč pogodbeni dobavitelji medicinsko tehničnih pripomočkov. Sicer pa je pravica do pripomočkov za izboljšanje vida ena od pravic, ki jo narekuje obvezno zdravstveno zavarovanje. Očala na recept torej lahko dobi vsak, ki ima sklenjeno obvezno ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ima eno od okvar ali pa bolezni oči. Slednje je določeno po Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Očala za gledanje na daljavo lahko na primer na recept dobite na vsake dve leti. Otroci pa do dopolnjenega 15. leta starosti vsako leto. Bralna očala oziroma očala za bližino na recept pa pripadajo šele po dopolnjenem 63. letu starosti.

Kakšen je postopek naročilnice za očala na recept

Najprej morate pri svojem osebnem zdravniku pridobiti napotnico za pregled pri oftalmologu. Z napotnico se je nato treba prijaviti na pregledu pri omenjenem strokovnjaku, in sicer v javni zdravstveni mreži ali pa v okulistični ambulanti s koncesijo za preglede.

Očala na recept
Očala na recept lahko dobi vsak, ki ima sklenjeno obvezno ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Oftalmolog lahko ugotovi, ali so izpolnjeni vsi medicinski kriteriji za očala na recept oziroma katerega od pripomočkov za vid potrebujete. Takšno sredstvo krije zdravstveno zavarovanje. Nato se vam izda tudi naročilnica, na kateri je napisano, kakšen pripomoček za izboljšanje vida vam torej pripada v breme zdravstvenega zavarovanja. Šifra vrste za očala na recept, ki je na receptu navedena, pa predstavlja denarno vrednost same naročilnice.

Naročilnica za očala na recept je praviloma veljavna 30 dni od izdaje

Z omenjeno naročilnico greste lahko v katero koli optiko pri nas. Vendar pa mora biti optika tudi pogodbena partnerica Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Naročilnica velja 30 dni od same izdaje. Tako lahko na naročilnico za očala dobite brezplačna očala, in sicer v okviru cenovnega standarda.

https://www.youtube.com/watch?v=08UteA1Q0ak
Korekcijska očala Crullé

Tega določi ZZZS. S cenovnim standardom je torej določena najvišja vrednost pripomočka za vid oziroma očal. Prav tako je določen tudi material, ki se mora uporabljati za določeno vrsto očal.

Doplačilo razlike za brezplačna očala

Če želite, da imajo vaša očala na recept boljši okvir ali pa kakovostnejše steklo, boste morali doplačati razliko. Pred tem pa boste morali seveda podpisati tudi posebno izjavo o nadstandardu.

Drugo v isti kategoriji: