S čim se ukvarja očesni optik?

Osnovna naloga, ki jo opravlja optik, je, da svetuje strankam pri izboru, uporabi in negi očesnih pripomočkov, ki jih tudi izdeluje, popravlja servisira in prodaja.

Optik se v prvi vrsti torej posveča zdravju vaših oči, ki veljajo za enega od najbolj občutljivih organov v človekovem telesu. Omenili smo, da svetuje strankam pri izboru, uporabi in negi očesnih pripomočkov. To velja tako za stranke, ki so slabovidne, kot tudi za tiste, ki vidijo dobro. Optik mora zelo dobro poznati anatomska merila, znati mora opazovati in imeti tudi smisel za estetski videz obraza. Na željo posamezne stranke svetuje pri izbiri okvirjev za očala, jih skicira in obenem še izdela. Tako izdeluje očesne pripomočke, jih tudi popravlja, servisira in nenazadnje prodaja.

Pri delu optika je zelo pomembno tudi natančno poliranje ter nastavitev optičnih elementov. Pri tem mislimo na prizme, leče ter zrcala.

Optik s posebnimi napravami čisti posamezne optične komponente, jih lepi in centrira na ustreznih strojih s pomočjo specialnih orodij.

Delovna področja

Optik je zadolžen, da izdeluje vse vrste očal po vnaprej določenih predpisih in normativih. Stranke mora informirati o pravilni uporabi pripomočkov za njihov boljši vid.

Delovni pripomočki

Optik pri svojem delu uporablja optične stoje, ki so precizne narave. Prav tako uporablja orodja, kot so optični instrumenti in naprave ter instrumente, ki so namenjeni merjenju vida. Najbolj pogosto so to materiali organskega in karbonatnega izvora. Sem sodijo tudi posebni materiali, iz katerih optik izdeluje okvirje za očala. Taki materiali so na primer acetat, roževina in podobno.

Storitve ter izdelki

Optik mora ugotavljati, kakšne so potrebe in želje vsake posamezne stranke. S svojim znanjem ter izkušnjami in pripomočki, aparaturami in instrumenti ter spretnostjo jim mora ustreči v največji možni meri. Ves čas mora stranke informirati in jim tudi svetovati o storitvah in izdelkih.

Znanje ter spretnosti

Optik si mora že med šolanjem pridobiti posebna in za poklic specifična znanja. Najbolj pomembno je, da se ta znanja navezujejo na osnove tehnike, tehnologije materialov v optiki ter na obdelovanje postopkov med delom. Prav tako mora zelo dobro poznati fizikalno, očesno in očalno optiko.

YouTube video

Optik pozna in uporablja optične inštrumente za optične meritve. Med spretnosti, ki jih mora prav tako nujno obvladati, sodijo tudi zarisovanje, popravljanje, lotanje, lepljenje, poliranje ter čiščenje. Vsekakor pa mora optik imeti tudi občutek za natančnost.

Poklicne spretnosti si lahko najlaže pridobi z delom. Opravljati mora montažo očal, merjenje z optičnimi aparati in instrumenti, kontrolo končnih izdelkov, centriranje, ročno brušenje, izbor korekcijskih stekel ter izbor okvirjev za korekcijska očala.

Optik in njegove psihofizične sposobnosti

Za optika mora veljati, da ima dober vid, da razlikuje svetlobe in barve ter točno prepozna predmete in oblike. Prav tako mora biti telesno spreten in imeti posebej razvito spretnost rok. Obenem se mora ponašati tudi z reševanjem tehničnih ter mehaničnih zapletov. Vsekakor pa pri tem poklicu ne gre brez znanja iz risanja ter računstva. Vsekakor je bistvena tudi samostojnost pri delu, odgovornost, sposobnost vodenja in organizacija dela. Optik mora biti prijazen in komunikativen.

Razmere za delo

Za optika je značilno, da dela v zaprtem prostoru. Pretežno dela stoje in sede z obračanjem ter poseganjem. Njegovo delo je vezano predvsem na njegove roke in prste. Pri njegovem delu je izjemno pomembna svetloba. Če je le mogoče, mora biti ta dnevna, ki so ji dodani še dodatni svetlobni viri, seveda kadar je to nujno potrebno. V prostorih, kjer večinoma stoji, se pri delu pojavlja tudi hrup.

Nevarnosti pri delu

Tako kot ostali poklici se tudi optik pri svojem delu lahko srečuje z nevarnostmi. Poškodbe optika se lahko pripetijo zaradi njegove nepazljivosti pri brušenju, rezanju ter podobno. Temu se lahko izogne tako, da upošteva navodila in uporablja tudi predpisana zaščitna sredstva.

Kje se nahaja najboljši optik?

V tem prispevku smo vam na splošno predstavili poklic optika, ki je pri nas in tudi drugje po svetu kar priljubljen. Zanj se odločajo številne osebe, ki izpolnjujejo vse pogoje za opravljanje tega poklica. Verjetno pa se ob tem sprašujete, kje lahko najdete najboljšega med njimi. Takega, ki bi vam lahko na najboljši možni način svetoval pri izbiri vaših očal za branje ali še pri čem drugem. Če boste pokukali na splet, boste lahko kaj hitro ugotovili, da se v prav vsakem slovenskem mestu nahaja vsaj en tak, ki bi si ga zagotovo želeli obiskati.

Drugo v isti kategoriji: