Zobna prevleka za prelep nasmeh

Obnovitev zoba s pomočjo prevleke

Zobna prevleka ali zobna krona lahko omogoči kakovostno obnovitev zoba. V tem primeru gre za fiksni protetični pripomoček, ki uspešno nadomešča izgubljeno zobno substanco. Barva ter oblika prevleke se določi s pomočjo zobozdravnika, sama izdelava prevleke za zobe pa praviloma poteka v posebnih laboratorijih.

Prevleke za zobe, ki jih uporabljajo v naših ambulantah, so lahko izdelane iz različnih vrst materialov. Na voljo je na primer zobna prevleka iz cirkonija ali pa zobna prevleka iz keramike. Ne glede na izbrani material, pa je vsak protetični izdelek edinstven. To pomeni, da je narejen po meri ustne votline posameznika. Posledično lahko predstavlja najboljšo dolgotrajno pa tudi estetsko rešitev za obnovitev poškodovanih zob.

Kaj je bolje izbrati – porcelansko zobno prevleko ali prevleko iz cirkonija

Ena od bolj pomembnih odločitev, ki jih mora pacient sprejeti pri svojih zobeh, je vsekakor material, ki ga želi uporabiti za popravilo zob. Čeprav pacientom praviloma pri izbiri materiala za zobne prevleke pomagajo zobozdravniki, se neredko srečujejo z vprašanjem, ali raje izbrati prevleko iz keramike ali cirkonija. Zagotovo sta to dve vrsti materiala, ki v tem primeru veljata za daleč najboljši izbiri. Kljub temu pa med njima obstaja kar nekaj razlik.

Zobna prevleka
Zobna prevleka se uporablja tudi za dobro zaščito šibkega zoba

Za porcelan je značilno, da se lahko povsem natančno ujame z vašimi sosednjimi zobmi in na takšen način poskrbi za brezhiben videz. Prav tako je keramična zobna prevleka izjemno obstojna, odporna proti madežem, udobna, varna, ne nazadnje še zelo funkcionalna. Tudi za vzdrževanje so takšne prevleke za zobe povsem enostavne.

Po drugi strani pa je cirkonij še močnejši od porcelana oziroma keramike. Raziskave so celo pokazale, da cirkonijeva zobna krona omogoča 200 % večjo upogibno prožnost ter trdnost v primerjavi s porcelanskimi prevlekami. Pri tovrstni zobni prevleki velja izpostaviti še hitrost, saj je zobna prevleka iz cirkonija lahko izdelana še v enem samem obisku.

Za naraven videz zob

Na sploh pa lahko rečemo, da zobne prevleke v današnjem času igrajo zelo pomembno vlogo v estetskem zobozdravstvu. Zagotavljajo namreč povsem naraven videz zob. Namesto da ste ob celotni zob, ko je korenina še dobra, se odstrani le zgornji del zoba oziroma krona. Na njeno mesto se nato namesti novo prevleko.

YouTube video
Kako so narejene zobne prevleke? Priprava in namestitev zobnih prevlek.

Sicer pa se zobna prevleka lahko uporablja tudi za dobro zaščito šibkega zoba pa tudi za zapiranje koreninskega kanala, ne nazadnje celo kot sklop zobnega vsadka.

Drugo v isti kategoriji: