Kdaj je treba nujno obiskati zobozdravnika

Zobozdravstvene ambulante imajo praviloma razpisane termine, kdaj sprejemajo nujne primere. Objavljeni so tudi razporedi dežurnih zobozdravnikov po posameznih krajih. Te lahko najdete tudi na spletu.

Katere so nujne zobozdravstvene storitve

Verjetno vam je že kdaj tudi vaš osebni zobozdravnik pravil, kaj sodi med nujne zobozdravstvene storitve. Nujne storitve so pomoč pri hudem vnetju ali pri bolečino v spodnji obrazni tretjini. Nujna je tudi obravnava poškodb ter krvavitev na področju zob ter ustne votline.

Vnetje dlesni se lahko pozdravi in bolezen zaustavi.

Med storitve, ki niso nujne, pa na primer sodijo izpadla plomba, počena proteza, izdaja napotnic in drugih obrazcev, izpadla faseta iz prevleke. Preden torej obiščete nujno zobozdravstveno pomoč, dobro presodite, ali gre za nujno stanje ali pa lahko počakate na svojega osebnega zobozdravnika. Slednji namreč zagotovo najbolje pozna vaše težave z zobmi oziroma stanje v vaši ustni votlini.

Zakaj prihaja do vnetja dlesni

Vnetje dlesni je v ustih precej pogost pojav. Ta namreč prizadene skorajda tri četrtine vseh ljudi. Paciente ob tem neredko spremlja nekoliko slabši zadah, v ustih je prisotna oteklina, njena barva je praviloma rožnata ali pa temno rdeča. Prav tako tovrstni pojav lahko spremlja še bolečina. Ob ščetkanju pa pri vneti dlesni prihaja do krvavitev.

YouTube video

V večini primerov gre k sreči za tako imenovani reverzibilni proces. To pomeni, da lahko svoje dlesni s primerno oskrbo popolnoma pozdravimo. V nasprotnem primeru pa lahko vneta dlesen napreduje v kronično obliko ter parodontozo. Ta se kaže v obliki izgubljanja mehkih obzobnih tkiv oziroma dlesni, kostnine, zobnega cementa pa tudi pozobnice. Omenjeno pripelje do majavosti zob, v končni fazi pa se lahko izgubi prav vse zobe.

Drugo v isti kategoriji: