Poskrbimo za zdravje naših oči

Okulistični pregled je pomemben za vsakega posameznika

Veliko ljudi misli, da ne potrebuje pregleda oči, saj ne nosijo očal. To je zmotno mišljenje, saj nam okulistični pregled lahko pove veliko o zdravju našega vida. Dejstvo je, da se večino bolezni oči ne opazi, ko so v razvoju. Simptomi nastanejo, ko je bolezen že napredovala in jo je težje zdraviti. 

Naše oči pa lahko razkrijejo tudi zdravstveno stanje našega telesa. S pregledom oči je mogoče odkriti diabetes, raka, bolezni srca, visok holesterol ipd.

Pregledi oči zaznajo bolezni v razvoju

Najpomembnejši razlog za reden pregled oči se skriva v preventivi. Omogoča nam, da oftalmolog ali optometrist zaznata razvoj glavkoma, katarakta ali drugih težav, ki povzročajo težave z vidom. Če jih zaznamo dovolj zgodaj, je uspešnost zdravljenja veliko višja, saj lahko že primerna očala prisostvujejo k izboljšanju kakovosti vida.

Dioptrijska očala omogočajo dober vid in videz, pomembno je samo, da poleg lepega videza okvirja izberete tudi kakovost.

Simptomi bolezni oči se pojavijo kasneje

Večina bolezni oči je mogoče popolnoma odpraviti ali pa omiliti, če jih zaznamo dovolj zgodaj. V več kot polovici vseh primerov pride do izguba vida, zato ker se ni zdravljenje pričelo takoj, ko je bilo mogoče. Priporočljivo je, da se vsaj enkrat letno zglasimo pri okulistu oziroma očesnemu zdravniku, saj bomo tako:

  • Se lahko prepričali o kakovosti našega vidu
  • Zdravnik za oči bo odkril nepravilnosti in težave znotraj naših oči, ki lahko vodijo do poslabšanja kakovosti vida
  • Lahko zamenjali očala oziroma leče za bolj primerne
YouTube video

Bolezni oči pogosto ne pokažejo simptomov takoj. Te se pojavijo takrat, ko je bolezen že zelo razširjena. Dober primer tega je katarakta oziroma siva mrena. Prisotna je lahko že ob rojstvu, skozi čas pa se širi in lahko privede do popolne slepote.

Drugo v isti kategoriji: