Seme za travo – z lahkoto do čudovite zelenice

Seme za travo je odličen pripomoček za spodbujanje rasti naše zelenice. Travno seme lahko kupimo v vrtnariji, v vrtnih centrih oziroma trgovinah, lahko pa se odločimo tudi za spletni nakup. Tako bomo na učinkovit in hiter način prišli do trate, ki jo želimo.

Uporaba semena za travo

Za urejeno travnato površino na našem dvorišču moramo vložiti kar nekaj truda. Včasih pa redna skrb in košnja nista dovolj. S pomočjo semen za travo lahko zgostimo našo zelenico ter tako izboljšamo njen videz. Pred samim sajenjem moramo biti pozorni na vsaj dva dejavnika: vremenske razmere ter kvaliteto travnega semena. 

Čeprav lahko košnja zahteva veliko časa in energije, prava kosilnica lahko to nalogo spremeni v prijetno opravilo.

Vremenske razmere so pogojene z letnim časom. Sajenja trave se je najbolje lotiti pred zimo, torej v jeseni. Izbira pravega časa sajenja bo preprečila odmiranje semenk – jesenski čas je odličen za sajenje trave, saj je hujša vročina že mimo, temperature pa so še vedno dovolj visoke, da lahko travno seme vzklije.

Vrste kosilnic

Izbirate lahko med različnimi tipi kosilnic: ročno kosilnico, bencinsko motorno kosilnico, električno motorno kosilnico …  – lahko pa izberete kar vrtni traktor ali pa motorno koso. Odločitev je vaša. Pri izbiri bodite pozorni tudi na samo sestavo kosilnice; izberite kosilnico z jeklenim ohišjem, saj so tovrstne kosilnice bolj odporne na zunanje vplive in lažje prenesejo udarce peska ter kamenja. 

YouTube video

Pri izbiri kosilnice bodite pozorni tudi na težo le-te ter sposobnost rotacije. Električne in akumulatorske kosilnice so lažje in tišje od bencinskih, vendar so bencinske ustreznejše za košnjo večjih površin, prednost le-teh pa je tudi v tem, da niso odvisne od električnih virov. Če imate večje travnate površine, ki jih morate redno vzdrževati, razmislite o nakupu traktorske kosilnice – gre sicer za večjo investicijo, a udobje, ki ga boste čutili med vzdrževanjem okoliša, bo odtehtalo finančni vložek. 

Drugo v isti kategoriji: