Ekstraktor medu

Lažje pridobivanje medu z ekstraktorjem

Med je že od starodavnih časov poznan kot čudežno zdravilo. Vsebuje antioksidante, skrbi za zdravje srca ter krepi imunski sistem. To so tudi razlogi, da med uživa vedno več ljudi. S tem pa se je po njem tudi povečalo povpraševanje na trgu. Če smo se lotili dela čebelarja, imamo na voljo možnost uporabe ekstraktorja medu. Tako bomo lahko hitro in učinkovito pridelali več medu iz satja, ki bo imel naraven in svež okus. Poznamo pa ročne in električne ekstraktorje, ki uporabljajo radialne in tangencialne košare.

Kaj sploh je ekstraktor medu?

Dejstvo je, da je čebelje satje dokaj občutljivo. Tako moramo biti zelo previdni, ko poizkušamo iz njega iztisniti med. To pa je najlažje storiti z ekstraktorjem medu. To je preprosta naprava, ki vsebuje valjast boben.

Ekstraktor medu
Ekstraktor medu

V tem bobnu pa se nahaja kovinska košara z okvirjem. Ko to košaro vrtimo, pa iz satja pridobimo med. Velika prednost uporabe ekstraktorja je v tem, da ne poškoduje satja. Tako ga lahko vrnemo čebelam za nadaljnjo uporabo, kar pa nam močno olajša pridobivanje medu v prihodnosti.

Ročni ekstraktorji

Ročni ekstraktorji medu kot čebelarska oprema zahtevajo, da jih upravljamo na roke. Tako moramo s fizično silo vrteti ročico, ki obrača košaro v bobnu. V samo košaro pa lahko namestimo do 4 mreže. Slabost takega načina pridobivanja medu je, da moramo uporabljati roke, vendar ima pa tudi številne prednosti. Te pa so:

  • Med lahko pridobivamo v vsakem okolju, saj ne potrebujemo električne energije
  • Satje ne moremo poškodovati, saj moč vrtenja lahko prilagajmo z rokami
  • Bolj ugodna cena od električnega ekstraktorja
  • Večja mobilnost, saj je celotna naprava lažja, ker ne vsebuje električnega motorja

Električni ekstraktorji

S pomočjo električnega motorja lahko ekstraktor medu izredno hitro pridobi med. Sama naprava ima možnost nastavitve različnih hitrosti. Priporočena uporaba je v industrijskih okoljih, kjer je potrebna hitra pridelava meda. Poleg tega pa sama naprava porabi zelo malo električne energije. Glavne prednosti električnega ekstraktorja pa so:

  • Hitra pridelava medu
  • Napravo lahko uporabljamo brez uporabe fizične sile
  • Avtomatsko delovanje

Radialni in tangencialni ekstraktorji

Poznamo 2 glavni vrsti načina pridobivanja medu iz ekstraktorja. Vsa razlika je v načinu delovanja samih košar, ki se vrtijo v bobnu. Nekateri ekstraktorji so radialni. To pa pomeni, da satje sedi v košari z zgornjo stranjo obrnjeno navzven. Pri vrtenju pa centrifugalna sila iztisne med iz satja.

YouTube video

Tangencialni ekstraktorju medu pa delujejo malo drugače. Satje je postavljeno navzven. To pa omogoča, da popolnoma iztisnemo med na enem delu košare naenkrat.

Na spletni strani www.hinigschleudern.eu lahko zasledimo vrhunske ekstraktorje medu, kot tudi druge naprave za amaterske in profesionalne čebelarje.

Drugo v isti kategoriji: