Klimatska naprava lahko ogreva ali ohlaja prostor

Ogrevanje in ohlajanje bivalnih prostorov s klimo

Načini in tehnologije ogrevanja in hlajenja naših domov so se skozi leta močno spremenila. Danes so na voljo klimatske naprave, ki uporabljajo zelo učinkovite načine za ohranjanje primerne temperature v notranjih prostorih. Prednosti uporabe klime sta zelo nizka poraba energije in visoka moč hlajenja ter ogrevanja. Novejše izvedbe pa imajo vgrajene posebne filtre in čistilce zraka, ki zmanjšajo možnost nastanka astme in drugih dihalnih bolezni. Obenem pa klime ohranjajo zrak v našem domu primerne vlažnosti, ki se giblje nekje od 30-60%. Tako ohranjamo tudi zdravje sten, stropa in pohištva, saj bo vsa prekomerna vlažnost odstranjena iz bivalnih prostorov.

Moderna HVAC tehnologija skrbi za čistost zraka

Moderne klimatske naprave so opremljene z najnovejšo HVAC tehnologijo. Omenjena kratica predstavlja najnovejše načine ogrevanja, hlajenja, čiščenja in razvlaževanja zraka. To tudi zajema kompresorje z variabilno hitrostjo. Te omogočajo nastavitev delovanja klime na različne hitrosti.

Klimatska naprava Hitachi Shirokuma multi
Klimatska naprava Hitachi Shirokuma multi

S tem se močno zmanjša poraba električne energije. Večini uporabnikov je popolnoma dovolj, če sama klimatska naprava deluje z najmanjšo močjo. Zaradi svoje učinkovitosti tako porabi približno 1/10 električne energije, če jo primerjamo z električnimi radiatorji in drugimi podobnimi grelnimi telesi.

Klima ohranja naš dom čist in brez insektov ter parazitov

Če uporabljamo kvalitetno klimatsko napravo od priznanega proizvajalca, kot je Hitachi, bo naš dom prost insektov in parazitov. Temu je tako, saj ni potrebe po tako pogostem prezračevanju bivalnega prostora. Obenem pa se na stenah ne bo nabirala vlaga in druge nečistoče, ki so prisotne v zraku. S tem bomo zavarovali zdravje vseh družinskih članov in tudi hišnih ljubljenčkov.

YouTube video
Video: Kako deluje klimatska naprava

Omembe vredno je tudi to dejstvo, da imajo domovi opremljeni s klimo povečini manj časa odprta okna in vrata. To pa zato, ker ni potrebe po prezračevanju. Ta na videz nepomembna lastnost ima močno varovalno komponento. Ker bo naše stanovanje ali hiša večinoma imela zaprta okna in vrata, je manj možnosti vlomov in drugih zlorab s strani nepridipravov.

Bolj prijetno bivanje z klimo

Klime imajo veliko naprednih funkcij, ki merijo različne lastnosti zraka. Novejše naprave lahko zaznajo vlažnost in natančno temperaturo zraka. Tehnologija variabilnega kompresorja pa omogoča, da porabimo za hlajenje in ogrevanje prostora do 8x manj električne energije, kot klime z enostopenjskim kompresorjem. Tako lahko uživamo v zmeri temperaturi našega doma, neglede na to, ali je zunaj vroče, mrzlo, vlažno ipd.

Kompresor v klimi pa je izredno tih. Prižge se samo takrat, ko je potrebno, kar močno zmanjša porabo električne energije. Tako lahko uživamo v vedno enaki temperaturi v naši hiši ali stanovanju, brez skrbi o visokih računih električne energije, zvočni onesnaženosti, nabiranju vlage ipd.

Drugo v isti kategoriji: