Ključne lastnosti kakovostno izbranih delovnih oblačil

Delovna oblačila predstavljajo zelo širok nabor najrazličnejših kosov oblačil. Izbiramo lahko med delovnimi jaknami, brezrokavniki, softshelli, flisi, jopami, majicami, hlačami – dolgimi in kratkimi ter še številnimi drugimi dodatki. Med opravljanjem različnih terenskih del se še posebej obnesejo odsevna oblačila. Ne nazadnje pa sem sodi tudi ustrezna delovna obutev, čelade, glušniki, respiratorji, višinska zaščita, zaščitna očala in maske.

Pomembno vlogo pri nekaterih vrstah opravil imajo tudi rokavice. Te so lahko bombažne, najlon, poliestrske, PU rokavice, usnjene, antistatične, gradbene, protiurezne, varilske.

Ključne lastnosti vseh kakovostnih delovnih kosov oblačil so funkcionalnost, uporabnost, izgled in udobje.

Splošne značilnosti delovnih oblačil

Ne glede na to, v kakšne namene uporabljate svoja delovna oblačila, pa morajo biti ta kar se da trpežna, trajna in obstojna. Izdelana morajo biti iz visokokakovostnih materialov, ki so dobro odporni na vse manj ugodne vremenske pogoje pa tudi na neugodne ostale vplive iz okolice. Ključne lastnosti vseh kakovostnih delovnih kosov oblačil so funkcionalnost, uporabnost, izgled in udobje.

Oblačila za delo morajo biti dobro zasnovana. Posamezni kosi morajo imeti tudi različne dodatke, ki še bolj pripomorejo k dobri funkcionalnosti. Za delovno jakno je na primer zaželeno, da ima elastične rokave, visok ovratnik in skrito zadrgo. 

Pomen funkcionalnosti pri delovnih oblačilih

V dobro zasnovanih funkcionalnih kosih oblačil za delo na sploh veliko bolje, lažje pa tudi varneje opravljamo svoje naloge. Če so oblačila funkcionalna, so tudi uporabna. To pomeni, da nam omogočajo najboljše razmerje med vloženim fizičnim delom ter zadovoljstvom. Ne nazadnje imata ključno vlogo še udobje in sam izgled oblačila.

Kakovostni materiali ter dober dizajn delovnega oblačila zagotovo dobro pripomoreta, da se izdelek nosi dlje časa, ne da bi se pri tem drastično spremenile njegove osnovne lastnosti. Zasnova oblačil za delo mora povsem slediti naravnim gibom telesa pri delu. Oblačilom to daje ne samo optimalno funkcionalnost, temveč tudi veliko mero udobja.

YouTube video

Delovna oprema izdelana v skladu z ISO in EN standardi

V prvi vrsti mora torej delovna oprema uporabniku ponuditi varnost in zaščito. Ravno zato mora biti narejena v skladu z ISO ter EN standardi. Takšna oblačila so izdelana iz vodoodpornih materialov, ki vodo učinkovito odbijajo, tkanina pa se veliko hitreje suši. Šivi so varjeni. To oblačilom omogoča popolno nepremočljivost. Oblačila za delo naj bodo iz paropropustne tkanine. To pa omogoča, da telesna vlaga pronica skozi tekstil ter ga tako ne moči.

Drugo v isti kategoriji: