Kosilnice na nitko za vsako situacijo

Košnja trave je odgovorna naloga, ki je ne smemo zanemarjati. Res pa je, da gre tudi za velik izziv, pri katerem ne moremo vedno pričakovati dobrih rezultatov. Pozorni moramo biti predvsem na to, da izberemo pravo opremo, s katero se bomo dela lotili. Že zdavnaj so minili časi, ko smo kosili ročno, bo pa treba vseeno prijeti v roke orodje, ki danes skrbi za košnjo trave. To so kosilnice, ki so na voljo v vseh mogočih izvedbah. Za domače zelenice na manjših površinah so zelo priročne predvsem kosilnice na nitko, seveda pa lahko izbiramo še med mnogimi drugimi možnostmi.

Tudi za domačo uporabo so na voljo naprednejše motorne kosilnice, ki jih lahko s pridom izkoristijo predvsem tisti, ki imajo nekoliko večjo zelenico okoli hiše. Na večjih posestvih pridejo sicer v poštev tudi sedežne kosilnice in vrtni traktorji, prav tako so za nekatere uporabnike zelo posrečene robotske kosilnice. Jasno je, da ne moremo izpostaviti le ene same možnosti, temveč mora vsak sam izbrati opremo, ki kar najbolje odgovarja na njegove specifične potrebe.

V mnogih primerih se bo izkazalo, da so kosilnice na nitko povsem nepogrešljive v praktično vsaki situaciji. In to ne le pri tistih, ki imajo opravka z manjšimi zelenicami, ki jih lahko v celoti pokosimo s takšno opremo. Tudi na večjih posestvih pridejo te kosilnice še kako do izraza.

Kosilnice na nitko na večjih posestvih

Gotovo je nahrbtna kosilnica zelo priljubljena tudi med tistimi, ki delajo na večjih posestvih. Seveda se s takšnim orodjem ne bomo lotili košnje celotne površine, lahko pa dosežemo odlične rezultate tam, kjer ima tovrstna oprema najboljši učinek.

Kosilnice na nitko pomagajo tudi pri vzdrževanju večjih zelenih površin

Kosilnice na nitko se seveda uporabljajo predvsem za košnjo nedostopnih kotičkov, ki jih ne moremo enostavno pokositi s sedežno kosilnico. Tudi na večjih površinah je torej s takšno košnjo lahko veliko dela, saj imamo gotovo opravka z robovi parcele, kjer ne moremo doseči trave ob ogradi ali ob drugih ovirah. Poleg tega se včasih srečujemo z nepravilno oblikovanimi površinami, ki so lahko velik izziv za večje kosilnice, ki jih ne moremo točno upravljati. Tako so kosilnice na nitko idealne za košnjo tam, kjer moramo biti zelo natančni in nimamo veliko manevrskega prostora.

Poleg tega se kosilnice na nitko odlično izkažejo pri košnji okoli ovir, kot so drogovi, ograje, objekti, lope in podobno. Tudi tam moramo biti zelo natančni in ne moremo pričakovati, da bomo lahko delo zadovoljivo opravili kar s sedežno kosilnico, tudi samohodne kosilnice ne dosežejo vedno vsakega kotička. Z ročnim upravljanjem in elegantno kosilnico imamo bistveno več možnosti za uspešno košnjo v takšnih situacijah.

Še en primer uporabnosti kosilnice na nitko na večji parceli je košnja na zahtevnem terenu. To pogosto pomeni razgibano površino z nepredvidljivimi nakloni, na takšnem terenu ne moremo učinkovito pokositi trave s kosilnico, ki je namenjena za ravne in urejene zelenice. Pogosto so takšne površine tudi nekoliko bolj zaraščene. Nahrbtna kosilnica nam omogoča, da zelo natančno in z odličnim učinkom pokosimo tudi takšne površine.

Kosilnice na nitko za posebej zahtevne terene

Omenili smo že zahtevne površine, ki imajo velike naklone in ne dopuščajo enostavne košnje z uporabo običajne motorne kosilnice. A hitro naletimo tudi na druge izzive, ki zahtevajo poseben pristop. Na takšnih terenih se recimo pogosto srečujemo z visoko travo in podrastjo, lahko tudi s kakšnim grmičevjem, praprotjo in drugimi vsiljivci. Kosilnica na nitko je na takšne izzive odlično pripravljena, ni treba skrbeti, da naloge ne bi mogli opraviti.

Prav tako so lahko posebej zahtevni tisti tereni, ki imajo neugodno podlago, recimo peščeno ali kamnito. Na takšnih podlagah se običajne kosilnice hitro poškodujejo, medtem ko lahko z natančnim upravljanjem kosilnice na nitko travo uspešno pokosimo, ne da bi opremo poškodovali.

YouTube video

Kosilnice na nitko za manjše zelenice

Gotovo pa kosilnice na nitko najbolj izstopajo na manjših domačih zelenicah, kjer lahko kar same postorijo večino dela pri košnji trave. Že res, da moramo kosilnico ročno upravljati po površini, a to ne bo tako zahtevno, delo bo hitro opravljeno. Takšne kosilnice so zelo priročne, enostavno jih uporabljamo in vedno so pri roki. To pomeni, da se na košnjo ne bo treba posebej pripravljati, takoj se lahko lotimo dela. Sodobni modeli so zelo dobro oblikovani in presenetljivo udobni, tudi pri dolgotrajni uporabi. Hitro lahko pokosimo domačo zelenico, ne da bi se morali ukvarjati s kakšno bolj kompleksno opremo.

Na manjših zelenicah pred hišo se kosilnice na nitko še bolje obnesejo

Seveda imajo kosilnice na nitko tudi druge prednosti. So recimo cenejše od drugih modelov, so tudi lažje in bolj kompaktne, tako da jih ni problem pospraviti v vrtno lopo. Imajo manjšo porabo goriva, pri uporabi so bolj prijetne in nasploh ponujajo boljšo izkušnjo tistim, ki niso posebej zahtevni pri košnji svojih vrtnih površin. Takšna kosilnica se odlično izkaže v praktično vsaki situaciji, tako da bo njene prednosti lahko s pridom izkoristil vsak uporabnik, tudi tisti, ki so bolj zahtevni in se ukvarjajo s košnjo večjih parcel.

Drugo v isti kategoriji: