Betonske posode za cvetje

Betonske posode za cvetje morajo biti sorazmerne s svojo velikostjo

Za uspešno rast ter cvetenje vaših rastlin ne nazadnje poskrbi tudi ustrezna izbira cvetličnega lonca. Na trgu je veliko izbire. Lonci in korita za rože pa se med seboj razlikujejo predvsem po velikosti, obliki, materialu, namembnosti pa tudi po barvi. Nekateri lonci so samo okrasni, zato so že na prvi pogled veliko bolj privlačni oziroma estetski. Vendar pa vanje praviloma direktno ne morete saditi zelenja.

Sicer pa se lonci in korita na sploh uporabljajo za zasajanje rastlin, ki jih skozi sezono hočemo premikati po prostorih. Prav tako so namenjeni tistim rastlinam, ki ne prenesejo mraza in torej prezimijo v notranjih prostorih. Seveda pa se takšni izdelki dobro obnesejo tudi na balkonih ter okenskih policah. Med najbolj uporabnimi so zagotovo plastični lonci, a tudi izbira betonske vaze oziroma betonske posode za cvetje je kdaj pa kdaj še posebej dobrodošla.

Lonci za rože iz polipropilena ali v kombinaciji s polietilenom

Omenili smo, da so med najbolj zaželenimi posodami za rože še vedno takšne, ki so izdelane iz plastike. To je lahko polipropilen ali pa kombinacija polipropilena s polietilenom. Takšni lonci se še posebej odlikujejo po majhni teži in so posledično precej enostavni za prenašanje. Prav tako so dobro odporni na udarce in preprosti za čiščenje. Na voljo so v različnih dimenzijah, oblikah ter barvah.

Betonske posode za cvetje
Betonske posode za cvetje za zunanjo uporabo

Sama vsebina se pri takšni vrsti posod izsušuje veliko počasneje. Zalivanje posledično poteka redkeje, vendar pa to lahko vodi tudi do gnitja korenin. Ena od največjih slabosti plastičnih loncev za rože je bledenje barv, ker prav vsi proizvajalci namreč ne uporabljajo UV odpornih materialov.

Izbira betonskega cvetličnega lonca s posebno reliefno obliko

Nekoliko manj so zastopane betonske vaze, ki pa so kljub temu lahko v določenih primerih odlična izbira. Betonska posoda za cvetje je lahko najrazličnejših oblik, vrst, reliefnih motivov. Teža posode iz betona pa mora biti praviloma sorazmerna z njegovo velikostjo.

YouTube video

Manjši betonski lonci so lahko povsem znosne teže. Veliki oziroma nekoliko večji tovrstni lonci pa zagotavljajo izjemno visoko stabilnost. Njihova masa je namreč kar precej velika. So odlična izbira na primer za oblikovanje cvetlične bariere. Največja slabost betonske posode za cvetje pa je zagotovo segrevanje v vročih poletnih dneh pa tudi precej močna ohladitev pozimi.

Drugo v isti kategoriji: