Reševanje podatkov iz računalniških naprav

Življenje bi dandanes bilo praktično nemogoče brez računalnikov. Temu je tako, saj jih uporabljamo za opravljanje mnogih vsakodnevnih aktivnost, kot tudi za službo in zabavo. Pametni telefoni pa so takorekoč postali majhni računalniki, ki imajo izreden potencial. Vse omenjene naprave pa uporabljajo različne vrste pomnilniške tehnologije za shranjevanje informacij. Čeprav je majhna verjetnost okvare, lahko ti mediji nepričakovano prenehajo delovati. V tem primeru bomo potrebovali reševanje podatkov iz računalnika.

Reševanje podatkov iz hard diska
Reševanje podatkov iz hard diska je skoraj vedno zelo uspešno.

Trde diske uporablja veliko računalnikov

Kljub že večletnemu porastu SSD diskov, lahko opazimo, da so navadni trdi diski še vedno zelo priljubljeni. Tako jih lahko najdemo v mnogih prenosnikih, namiznih računalnikih, strežnikih in drugih napravah. Priljubljeni pa so zaradi nizke cene in visoke kapacitete. Čeprav so omenjeni spominski mediji zelo zanesljivi, pa se lahko sčasoma okvarijo zaradi številnih vzrokov, kot so:

  • Izpadi elektrike
  • Mehanične poškodbe od udarcev ali starosti
  • Električni udari

Reševanje podatkov iz hard diska je skoraj vedno zelo uspešno. Tako je možno rešiti vse podatke iz še tako poškodovanih medijev.

Reševanje podatkov iz SSD diska

SSD diski uporabljajo posebno tehnologijo, ki fizično izbriše podatke, ko se sam disk za to odloči. Tako je reševanje podatkov iz SSD diska malo bolj oteženo, vendar še vedno zelo uspešno. Res pa je tudi, da imajo SSD diski omejeno število zapisov in branj, ki jih lahko izvedejo v svojem življenju. Tako lahko na navadnih računalnikih in strežnikih pride do nenadne okvare SSD diska, saj nenadoma več ne pusti, da bi nanj zapisovali sveže podatke.

Trdi diski se zelo zanesljivi

Dejstvo je, da so trdi diski izredno zanesljivi, če delujejo v pravilnem okolju. S tem je mišljeno to, da imajo ustrezno hlajenje. Obenem pa je zelo pomembno, da se na njih ne nabira prah, vlaga in drugi okolijski dejavniki. Zelo pomembno je tudi, da samega medija ne premikamo med delovanjem, saj medtem prihaja do poškodb magnetnih plošč. 

YouTube video

Reševanje podatkov iz trdega diska je velikokrat potrebno, zaradi same starosti medija. Priporočljivo je, da opravimo zamenjavo diskov na vsake 5 let. To seveda lahko storimo prej, če želimo poskrbeti, da bodo naši podatki vedno ostali na varnem. 

Računalnik se lahko okvari iz številnih razlogov

Vsak računalnik je narejen iz številnih komponent. Vsaka izmed teh komponent pa je ključna za delovanje celotnega sistema. Tako je velika verjetnost, da v primeru okvare dela računalnika, se ta ne bo hotel več prižgati. S tem pa bodo ostali vsi podatki nam nedostopni. Reševanje podatkov iz računalnika tako včasih sploh ni povezano s spominskim medijem. Možno je, da je samo potrebno zamenjati katero od okvarjenih komponent, da prične sistem spet delovati.

Storitev reševanja podatkov iz računalnikov, pametnih telefonov, strežnikov in drugih naprav lahko zasledimo na spletni strani resevanje-podatkov.anni.si. Na omenjeni strani je tudi veliko obrazložitev različnih razlogov, ki privedejo do okvare našega spominskega medija.

Drugo v isti kategoriji: