Virtualno gostovanje

Vps hosting ali virtualno gostovanje je danes najbolj popularen način gostovanja na svetu. V osnovi je to strežnik, ki omogoča deljenje sredstev med uporabniki. Tako imamo lahko več spletnih strani na enem strežniku in so popolnoma ločene med seboj. Če kot uporabnik strežnika imamo vps hosting omogočen, si lahko po navadi povečamo zmogljivosti našega strežnika tako, da zakupimo več prostora, procesorske moči ali prevodnosti internetnih zmogljivosti. Po drugi strani omogoča tudi lažjo postavitev spletne strani, saj je pri vps hosting že postavljen stražnik in nov uporabnik ga ne rabi nastavljati od začetka. To močno olajša postopek postavitve spletne strani.

Namensko in vps gostovanje

Obstaja več načinov gostovanje spletnih strani izmed katerih je daleč najhitrejši namenski. Pri takem gostovanje se uporabniku dodeli cel strežnik, ampak to pogosto ni primeren način saj redko kdo rabi toliko moči. Za start-up podjetja je najbolj primeren vps hosting, kjer si lahko strežnik prikrajamo našim potrebam. Tako je isto kot, če bi imeli svoj strežnik z vsemi funkcijami ampak za zelo majhen košček celotne cene.

Prednosti virtualnega gostovanja

Največja prednost takega načina gostovanja je nizka cena in možnost prilagajanja. So pa tudi druge prednosti, ki so nam lahko skrite, kot so:

Zasebnost:

Svojega dela strežnika si ne delimo z nikomer, niti nihče drug, kot mi nima dostopa do naših doteotek, gesel itd… To omogoča popolno varnost naših datotek, saj imamo dostop samo mi.

Prilagodljivost:

Naš del strežnika se lahko posodobi, ponastavi ali nadgradi ne da bi bilo treba ponovno zaganjati celotni strežnik. Tako se uporabniki ne motijo drug drugega, če njihov del strežnika potrebuje kakršnokoli oskrbo.

Lastne zmogljivosti:

Svoje zakupljene zmogljivosti (velikost diska, procesor, hitrost interneta) si ne delimo z drugimi uporabniki. Tako smo lahko brez skrbi, da vps hosting deluje kot mora.

YouTube video

Kakšno gostovanje je zame?

Pri vps hostingu je več operacijskih sistemov, ki sobivajo na istem strežniku, in izmed katerih ima vsak svojo spletno stran, ki jo gosti. Za manjhna podjetja je najbolj priporočljivo tako gostovanje saj je zelo prilagodljivo glede na zahteve uporabnika. Svoj vps strežnik lahko spreminjamo brez, da bi motili druge uporabnike in tudi možnost nadgradnje je vedno opcija.

Drugo v isti kategoriji: