Kakovostno gostovanje spletnih strani

Strežnik na katerem deluje posamezna spletna stran je izredno pomemben iz številnih vidikov. Glavno je, da, ko ljudje obiščejo našo domeno se jim vsi HTML elementi hitro pokažejo na zaslonu. To pa je mogoče, če v ozadju deluje kakovostno gostovanje spletnih strani. Različne konfiguracije strežnikov nam tudi omogočajo manjšo ali večjo prilagodljivost na bodočo rast naše spletne strani. Zato je dobro, če poznamo osnovne razlike najbolj pogostih načinov gostovanja. Tako bomo zagotovili, da bomo izbrali najbolj primeren strežnik za naše podjetje ali drug projekt, ki potrebuje spletno stran.

Osnovni hosting za nezahtevne strani

Veliko začetnikov, ki šele prvič postavljajo svojo spletno stran, ne potrebuje zmogljivega strežnika. Za take namene je popolnoma dovolj osnovno deljeno gostovanje, ki je zelo popularno med nezahtevnimi uporabniki. V tem načinu je hosting sestavljen tako, da se na enem strežniku nahaja več sto ali tisoč različnih domen. 

Ko ljudje obiščejo našo domeno, se jim vsi HTML elementi hitro pokažejo na zaslonu. To pa je mogoče, če v ozadju deluje kakovostno gostovanje spletnih strani.

Vsi uporabniki na deljenem strežniku si delijo moč procesorjev, delovni pomnilnik in pasovno širino. To pomeni, da se ob velikem obisku ene ali več spletnih strani lahko celoten strežnik upočasni. Obenem pa moramo ob povečanju zahtev naše spletne strani zamenjati strežnik, kar pomeni, da bo naša domena nekaj ur ali dni bila nedostopna.

VPS strežniki so vedno bolj popularni

Vedno bolj popularna različica deljenega gostovanja spletnih strani je virtualno. VPS strežnik deluje enako deljenemu. Na njem se tudi nahajajo številni lastniki domen, izmed katerih vsak nadzoruje delovanje svoje spletne strani. Glavna razlika je ta, da si uporabniki med seboj ne delijo sredstev strežnika. Z izbiro VPS gostovanja zagotovimo, da imamo zakupljene sledeče zmogljivosti:

  • Delovni pomnilnik
  • CPU jedra oziroma moč procesorja
  • Pasovno širino
  • Prostor na trdem disku ali SSD-ju

Vse zgoraj omenjene strojne zmogljivosti pa lahko povečamo. Če se poveča obisk naše spletne strani, je mogoče zakupiti dodatno pasovno širino, pomnilnik, jedra procesorja ipd. Tako ni potrebe po premikanju naše spletne strani na drug strežnik.

Zakupimo celoten strežnik za naše potrebe

Namenski hosting, kot nakazuje ime, nam poda polno zmogljivost zakupljenega strežnika. Razpolagamo lahko s surovo močjo vseh procesorjev in procesorskih jeder, vgrajenih diskov, pasovne širine in drugih lastnosti. Lahko bi rekli, da nimamo nobenih omejitev, saj smo upravljalec celotnega strežnika mi. 

https://www.youtube.com/watch?v=htbY9-yggB0&t=193s

Spletne strani, kjer se nahaja velika količina video, avdio in drugih digitalnih vsebin lahko pridobijo največ od namenskega hostinga, zaradi enega razloga. Ta pa je, da si sredstev strežnika z nikomer ne delimo. Cena takega gostovanja je res večja, vendar ni primerjave v prilagodljivosti in zmožnostih z drugimi konfiguracijami strežnikov.

Za večino ljudi je virtualno gostovanje spletnih strani popolnoma dovolj. Tudi večja in manjša podjetja se lahko poslužijo VPS strežnikov, saj jim nudijo prilagodljivost, varnost in hitro delovanje v vsakem trenutku.

Drugo v isti kategoriji: