Spletno gostovanje spletnih trgovin

Ključne lastnosti spletnega strežnika

Spletno gostovanje ali gostovanje spletnih strani je najem prostora na spletnem strežniku. Ta ima zagotovljeno 24-urno učinkovito in zanesljivo delovanje. Prav tako nemoteno dostopanje do svetovnega spleta. Sleherna spletna stran pa potrebuje domeno ali spletni naslov in spletni prostor oziroma gostovanje na strežniku.

Ponudniki tovrstnega gostovanja svojim strankam ponujajo bogato paleto povsem brezplačnih dodatkov. Ti so dosegljivi preko uporabniške nadzorne plošče. So sestavni del vseh paketov gostovanja. Če pa kupec oziroma naročnik oziroma najemnik želi, pa lahko upravljanje z domenami ter gostovanjem na strežniku v celoti prevzame ponudnik.

Kaj navadno vključujejo paketi gostovanja strani na strežniku

Praviloma vsi paketi gostovanja strani na strežniku vključujejo nadzorno ploščo, podatkovno zbirko s spletnim urejevalnikom, spletno pošto, neomejeno število poštnih predalov, odzivnikov, preusmeritev, zaščito pred nezaželeno pošto.

Spletno gostovanje na strežniku
Spletno gostovanje je del vsake spletne strani

Prav tako vključujejo zaščitene mape, podroben statistični prikaz obiskanosti, izdelavo varnostne kopijo, veliko število brezplačnih in prenameščenih skript, kot je na primer WordPress. Za še podrobnejše informacije o gostovanju na strežniku, pa se boste morali posvetovati s svojim izbranim ponudnikom, ki ga lahko najdete na spletu.

Koristna dejstva o domeni

Domena v analogiji s hišo predstavlja hišni naslov. Če torej nekdo pozna naslov hiše, bo to hišo zagotovo našel. V primeru domene pa gre za spletni naslov, ki se ga vnese v vrstico – čisto na vrhu brskalnika.

YouTube video
Kaj je domena? – Vodnik za začetnike o delovanju domenskih imen!

Takšna vrstica se imenuje URL vrstica, ker vanjo vnesemo URL naslov. Naj dodamo še, da domena ne vključuje začetnega zapisa naslova, torej http://. Zapis www pa poimenujemo poddomena. Kar sledi vsemu omenjenemu pa je domena, a samo do naslednje poševnice.

Drugo v isti kategoriji: