Na kaj paziti ob nakupu hiše?

Nakup hiše je nekaj, kar človek stori le enkrat ali dvakrat v življenju, zato se tega nihče ne more lotiti impulzivno. Ponavadi ves proces vključuje veliko premišljevanja, odločanja ter predpriprav. Če gre vse kot po maslu, boste kupili hišo, s katero boste res zadovoljni. A kaj, če sprejmete napačno odločitev?

Za začetek si morate biti povsem na jasnem, kaj iščete in kakšno hišo hočete. Potem pa se poženite v iskanje idealnega doma. Pri tem vam bodo zagotovo v veliko pomoč naši nasveti o tem, na kaj morate biti ob nakupu hiše še posebej pozorni.

1. Prvi vtisi

Še preden stopite v hišo, si jo natančno oglejte od zunaj. Se vam hiša zdi trdna? Je streha kakovostna ali se že poveša? Ali vrt ustreza vašim željam? V kakšnem stanju je ograja? Oglejte si prav vse. Če imate kakršne koli pomisleke glede zunanjosti hiše in njene okolice, potem dobro razmislite, če je hiša namenjena prav vam.

2. Lokacija

Seveda je lokacija hiše odvisna tudi od tega, koliko denarja imate na razpolago za nakup hiše. A vseeno: bodite pozorni na to, kako daleč boste od kakšnega večjega mesta, trgovin, službe ali šole. Prevelika razdalja lahko sčasoma postane pravi trn v peti.

4. Nepremostljive razlike

Če ste si v glavi točno zamislili, kakšen naj bo vaš novi dom, potem poiščite hišo, ki ustreza vašim željam. Če si npr. želite veliko knjižnico ali pa velik vrt, potem nikakor ne sprejmite kompromisa, saj vam bo kasneje lahko še kako žal. Prav tako pred nakupom preverite ali ima hiša garažo ali vsaj prostor za avtomobilski nadstrešek, kamor boste lahko varno parkirali svojega jeklenega konjička.

5. Vodovod, vodovod

Ko pregledujete kuhinjo ali kopalnico v hiši, bodite kar se da temeljiti. Sklonite se pod umivalnik ter preverite cevi. Bodite pozorni na kakršno koli puščanje vode, poškodbe zaradi vode, plesen in podobno.

6. Prav vsi problemi niso rešljivi

Pa čeprav vam v različnih TV šovih o prenavljanju doma zatrjujejo drugače. Še preden začnete v mislih podirati zidove ali spreminjati postavitev kuhinje, dobro razmislite. Takšne spremembe v dizajnu hiše vas lahko stanejo gore denarja. Če hiša, ki si jo ogledujete, zahteva velike strukturne spremembe, najprej povprašajte strokovnjaka o tem, koliko bi vas to stalo.

7. Gradbeni inšpektor

Nikar ne kupujte mačka v žaklju, zato se ne zanašajte samo nase. Investirajte v strokovnjaka, ki vam bo povedal, če hiša stoji na trdnih temeljih, ter preveril vso električno in vodovodno napeljavo. Prav vsaka hiša ima namreč kakšno napako. Nekatere izmed teh napak boste zlahka odpravili, a vedeti morate, katere so. Le tako se boste lahko pogodili za pravo ceno.

Drugo v isti kategoriji: