motoristična obutev

Pomembnost zaščite nog med vožnjo motorja

Vsak del opreme za voznika motorja igra pomembno vlogo. S primerno jakno, rokavicami, hlačami in čelado zavarujemo telo pred številnimi mehaničnimi poškodbami. Obenem pa oblačila varujejo voznika pred elementi narave, kot so mraz, vročina, leteče žuželke, kamenčki ter podobno. Pogosto pa pozabimo na pomembne naloge, ki jih ima motoristična obutev pri zagotavljanju varnosti in zdravja voznika motorja. Zato je priporočljivo, da vedno nosimo kakovostne čevlje ali škornje za motor, ko se odpravljamo na krajše ali daljše poti.

Motoristična obutev nudi zaščito za stopala in noge

Izpušni sistem motorja se med delovanjem močno segreje. Ker poteka iz motorja ob zadnjem kolesu, se dotika tudi nog motorista. Ne glede na zaščito izpuha, ki jo motor ima so noge voznika vedno izpostavljene določeni količini vročine. Zato je motoristična obutev narejena tako, da obrani naše noge pred vročino. S tem se močno zmanjša možnost nastanka opeklin ali drugih poškodb, ki so lahko posledica stika nog z vročim izpuhom.

Motoristična obutev za varnost voznika
Motoristična obutev zagotavlja varnost voznika motorja. Vedno nosimo kakovostne čevlje ali škornje za motor, ko se odpravljamo na krajše ali daljše poti.

V primeru padca z motorja so motoristični škornji nepogrešljiva oprema. Zaradi svoje sestave preprečujejo, da bi teža motorja poškodovala gležnje, če omenjeno vozilo pade na voznika. Obenem pa stabilizirajo gleženj in preprečujejo ekstremne gibe, ki se lahko zgodijo v primeru nesreče.

Škornji za motor so udobni

Vožnja z motorjem je brez dvoma neizmerno zabavna. Kljub temu pa nimamo na voljo vseh udobnosti, ki nam jih nudi avto. Ker ima motor samo dve kolesi, je moč občutiti veliko tresljajev s cestišča. Zato je pomembno, da si naredimo vožnjo čim bolj udobno, kot le lahko.

  • Z uporabo kakovostne in udobne motoristične obutve si je moč izboljšati izkušnjo vožnje do velike mere.
  • Nekateri mlajši motoristi morda nimajo težav s prenašanjem vibracij motorja.
  • Sčasoma pa lahko postane vsak voznik motorja zelo občutljiv na vibracije, saj prično trpeti noge, gležnji in stopala.
  • Če nosimo škornje, čevlje ali drugo obutev za motor, bodo naše noge manj trpele, saj bodo zaščitene pred večino tresljajev in udarcev s cestišča. 

Kateri škornji za motor so najboljši?

Današnja motoristična obutev ne obstaja samo v obliki škornjev, ampak tudi čevljev, športnih čevljev in podobno. Priporočeno je, da pred nakupom novih škornjev, čevljev ali druge obutve za motoriste prvo pomislimo na naše potrebe. Če se veliko vozimo, bomo potrebovali kakovostne škornje.

YouTube video
Katero motoristično obutev bi morali kupiti?

Za posebne vrste motorjev oziroma disciplin vožnje, kot so motocross, off-road in podobno, pa bomo potrebovali namenske škornje oziroma motoristično obutev. Na ta način bomo poskrbeli, da bomo med uporabo motorja vedno imeli največjo zaščito pred elementi narave kot tudi možnimi padci. Vedno pa je ključno, da vozimo zmerno in strpno, ter da ne precenimo svojih zmogljivosti vožnje kot tudi zmogljivosti motorja.

Drugo v isti kategoriji: