Pomembni mehanski deli za vsak avto

Vsak novejši in tudi starejši avto je sestavljen iz tisoče različnih delov. Te morajo med seboj brezhibno delovati, da lahko naš jekleni konjiček brezhibno drvi po cesti. Nobene potrebe ni, da bi morali poznati delovanje vseh mehaničnih in drugih naprav v avtu. Je pa dobro, če poznamo ključne lastnosti največjih mehanskih komponent, ki se pogosto okvarijo ali potrebujejo vzdrževanje. Seveda se ni mogoče izogniti nakupu novih komponent v trgovini z avtodeli, zato je priporočljivo, če se vsaj okvirno zavedamo pomena različnih delov v našem avta.

Hladilni sistem motorja

Moderni avtomobili imajo zelo napreden hladilni sistem. Potrebujejo ga za odvajanje toplote od motorja, ki je posledica delovanja tehnologije z notranjim izgorevanjem. Sam hladilni sistem ni posamezni avto del, saj ga sestavlja veliko število različnih komponent. Ni potrebe, da smo seznanjeni z vsemi, ampak dobro je, če poznamo najbolj ključne, kot so ekspanzijska posoda, avto termostat ter hladilnik motorja. Tako bomo lažje prepoznali težave, če se te pojavijo in se tudi bolj podrobno zavedali potrebe po primernem vzdrževanju našega vozila.

YouTube video
Hladilni sistem avtomobila sestavlja veliko število različnih komponent.

Ekspanzijska posoda je ključni del hladilnega sistema

Vsak motor z notranjim izgorevanjem potrebuje način za odvajanje toplote. Za to skrbi hladilni sistem, ki se razprostira okoli in skozi motor avta. Napaja ga hladilna tekočina, ki je odporna na zmrzovanje in ima zelo visoko vrelišče. Med delovanjem motorja se hladilna tekočina močno segreje, kar poveča njen volumen. Zato potrebuje namensko mesto, kamor se lahko steka in ohladi. To pa nudi ekspanzijska posoda. Ko se tekočina ohladi, steče nazaj v hladilnik motorja in ponovi cikel ogrevanja oziroma odvzema odvečne toplote iz motorja.

velik asortima avtomobilskih delov v spletni trgovini
Vsak novejši in tudi starejši avto je sestavljen iz tisoče različnih delov.

Preberite si več v članku na povezavi https://www.moto-gp.si/pomembni-mehanski-deli-za-vsak-avto/

Drugo v isti kategoriji: