tekočine za avto

Spoznajte vse tekočine, ki jih lahko srečate v vozilu

V prav vsakem vozilu se pretakajo štiri ključne tekočine. To so motorno olje, hladilna ter zavorna tekočine in tekočina za vetrobransko steklo. Če so omenjene tekočine za avto neprimerno izbrane, so seveda lahko za vozilo škodljive.

Daleč najučinkovitejša tekočina, ki izjemno dobro absorbira toploto ter ohlaja motor avtomobila, pa je seveda voda. Seveda pa se morate zavedati, da ima voda za avto v resnici precej velike pomanjkljivosti. Voda je na primer korozivna za večino vrst kovin v sistemu. Prav tako takšna tekočine zmrzne pri nič stopinjah Celzija, zavre pa pri 100 stopinjah Celzija. Zaradi vseh teh pomanjkljivosti in slabosti morate v svojem vozilu uporabljati najrazličnejše dodatke.

Hladilna tekočine in antifriz

Med nepogrešljive oziroma obvezne tekočine za avto sodita torej tudi hladilna tekočina in antifriz. Zanimivo pa je, da veliko ljudi niti ne ve, kakšna je razlika med njima. Za antifriz je značilno, da predstavlja nerazredčen izdelek za proizvodnjo hladilne tekočine. Hladilna tekočina pa je v resnici mešanica antifiriza z demineralizirano vodo. To pomeni, da ne predstavljata iste tekočine za avto.

tekočine za avto proti zmrzovanju
Antifriz je dodatek, ki znižuje zmrzišče tekočine na vodni osnovi. Za doseganje znižanja zmrziščne točke se uporablja mešanica tekočine za avto proti zmrzovanju.

In kakšna je najboljša možna zaščita proti zmrzovanju? Ta se doseže z mešanico 70 % antifriza in 30 % vode. Ker je količina vode precej manjša v primerjavi z antifrizom, ima takšna mešanica bistveno manjšo zmogljivost pri prenašanju toplote. Slednja pa, kot vemo, lahko povzroča, da se pregreva motor.

Tekočina za pranje avtomobilskega stekla

Izjemno pomembna je tudi izbira tekočine za avto, ki jo boste uporabili za pranje oziroma čiščenje njegovega stekla.

YouTube video
Zelo pomembna tekočina za avtomobile z dizelskim motorjem je aditiv Ad Blue. Kje se ta tekočina lahko kupi in kakšna je torej konkretna cena za Ad Blue?

Vsekakor ta ni tako ključna, kot je denimo gorivo, zavorne in hladilne tekočine.

Drugo v isti kategoriji: