Zimske gume so narejene iz mehke gume

Za varno vožnjo je ključno tudi pravočasno menjavanje gum

Pri nas je menjava gum na vozilih zakonsko predpisana. Zimsko avto opremo je potrebno imeti med 15. novembrom in 15. marcem.

Letne gume so zasnovane tako, da odlično služijo pri višjih temperaturah. Namenjene so zmanjšanju porabe goriva ter samega hrupa med vožnjo. Ko so temperatura nižje, se guma iz pnevmatike strdi. Tekalne plasti posledično pričnejo izgubljati na svoji funkcionalnosti. Avto na mokri podlagi izgubi oprijem. To pa je ključni razlog, zakaj je potrebno zamenjati letne avtomobilske gume za zimske.

Zimske gume so narejene iz mehke gume

Za zimske gume za avto je značilno, da so izdelane iz mehke gume. Takšna guma pa se ne strdi tako preprosto. Prav tako imajo veliko zapletenejši vzorec tekalne plasti. Voda in sneg se tako ne zatakneta niti pri nizkih temperaturah.

Menjava zimskih gum za avto
Zimske gume za avto – menjava

Gume za zimo povzročajo nekoliko glasnejšo vožnjo, tudi sama poraba bencina je nekoliko večja. A vseeno: na prvem mestu je vedno varnost!

Minimalna globina profila za letne in zimske avtomobilske gume

Zakon prav tako narekuje, da mora biti minimalna globina profila za zimsko avto gumo 3 milimetre, za letno pa 1,6 milimetra. Še posebej morate biti pozorni na stanje avtomobilske gume. Gume za avto namreč ne trajajo večno.

YouTube video
Video: Kaj morate vedeti o zimskih gumah za avto

Njihova življenjska doba je v povprečju med 5 in 10 let. Če sami ne veste, v kakšnem stanju so vaše gume, vam pri tem lahko pomaga vulkanizer.

Dobrega vulkanizerja lahko najdete s pomočjo spleta. Ker je ponudbe veliko, preverite reference in se odločite za tistega z najboljšimi. Letne ali zimske gume lahko kupite v spletni trgovini z avtodeli Silux.

Drugo v isti kategoriji: