Kdaj je pravi čas za obrezovanje žive meje

Živa meja poleg zaščite pred pogledi zagotavlja tudi življenjski prostor za različne živali. Redno in pravilno obrezane žive meje bodo rasle gosto in zdravo. Najboljši čas za obrezovanje žive meje s škarjami je odvisenn od letnega časa in vrste žive meje.

S škarjami za živo mejo oblikujte svoj vrt po svojih željah.

Optimalni čas obrezovanja žive meje

Različne rastline zahtevajo različne pristope k obrezovanju. Nekatere rastline bolje prenašajo nežno obrezovanje, medtem ko druge brez težav prenesejo intenzivno obrezovanje, ki je priporočljivo opraviti pozno v letu. Pri hitro rastočih rastlinah, ki zahtevajo natančne linije, se priporoča dvojno obrezovanje.

Obrezovanje žive meje v februarju

Od sredine do konca februarja, preden se začnejo pojavljati novi poganjki, je optimalen čas za obrezovanje žive meje. V tem obdobju rastline še ne pretakajo veliko soka, kar omogoča boljše sprejemanje intenzivnega obrezovanja. Poleg tega v tem času ptice še ne gnezdijo v živih mejah, kar je še dodaten razlog za zgodnje obrezovanje, ki spodbuja zdravo rast.

Pomladno obrezovanje cvetočih živih mej

Pri rastlinah, kot so forzicija, snežna kepa ali jasmin, je priporočljivo počakati z obrezovanjem do pomladi. Obrezovanje naj bo izvedeno šele po cvetenju, ob tem pa pazite, da ne motite gnezdijočih živali.

Poletno obrezovanje cvetočih živih mej

Obsežnejše obrezovanje živih mej je najbolje izvesti od konca junija do začetka julija, ob ne prevročem dnevu. V tem času večina rastlin začne ponovno poganjati, kar prispeva k zdravi rasti žive meje.

Pravilna temperatura za obrezovanje žive meje

Izogibajte se obrezovanju žive meje pri visokih temperaturah in neposredni sončni svetlobi, saj lahko občutljivi mladi poganjki ožgejo. V primeru hladne pomladi s temperaturami pod –5°C se izogibajte obrezovanju, saj se rane počasi celijo, manjše veje pa se zaradi mraza lahko hitro zlomijo.

Kdaj naj se obrezujejo mlade žive meje?

Obrezovanje listnatih živih mej, kot so maklen, gaber in bukev, je priporočljivo že v zgodnji fazi razvoja. To vključuje rezanje koncev poganjkov, kar spodbudi močno razraščanje rastlin.

Kako pogosto je treba obrezovati živo mejo?

Lastniki hiš in vrtov običajno obrezujejo živo mejo enkrat letno, najpogosteje konec junija. Kljub temu strokovnjaki priporočajo, da se prvo obrezovanje izvede že od sredine do konca februarja, da se prilagodi višina in širina meje. Drugo, bolj intenzivno obrezovanje, pa se opravi na začetku poletja.

Pogostost obrezovanja glede na vrsto žive meje

Glede na vrsto žive meje je priporočljivo prilagoditi pogostost obrezovanja. Tako se enkrat letno obrezujejo tise, češmin, lovorikovec, tuja in pacipresa. Dvakrat letno pa se poseže po obrezovanju ligustra, gabra, maklina in bukve.

YouTube video

Spremljanje učinkov obrezovanja

Vsako obrezovanje spodbudi rast žive meje, pri čemer je pomembno upoštevati, da pogosto in manj intenzivno obrezovanje vodi v postopno zgostitev. Pri tem je ključno zagotoviti rastlinam dovolj vode, toplote in svetlobe, da se ohrani zdrava in bujna živa meja.

Drugo v isti kategoriji: