Varno na cesto s kvalitetno moto opremo

Vožnja z motorjem je za marsikoga potreba – potreba po sprostitvi, uživanju življenja, potreba po svobodi in potreba po gibanju. Veliko moških se šele kasneje v srednjih letih odloči za vožnjo z motorjem, ko imajo nekaj časa zase. Prej je na prvem mestu kariera, potem dom in družina. Ko pa otroci malo zrastejo, je potrebno drugače zapolniti svoj prosti čas. Predvsem moški, včasih pa tudi pari, začnejo raziskovati svet z motorjem. Lahko so to le popoldanske kratke vožnje za sprostitev, lahko pa potem prerasejo tudi v ljubezen do vožnje z motorjem. Pri vsem tem pa pametni poskrbijo tudi za varnost. Tu igra ključno vlogo kvalitetna moto oprema.

Bolj nevarno na motorju kot v avtomobilu

Verjetno ne gre ravno vsak na motor zato, da bi tvegal svoje življenje. Prednost imajo druge pozitivne lastnosti uživanja z motorjem. A moramo si priznati, da je vožnja z motorjev procentualno precej bolj nevarna kot vožnja z avtomobilom. Pri vožnji z drugimi prevoznimi sredstvi, kot so avtomobili, kombinirana vozila, avtobusi in tovorna vozila, voznika in potnika v vozilu varuje kletka. Pločevina, ki nas v takšnem vozilu obdaja, nam pravzaprav omogoča večjo varnost v primeru trka. Motorist, pa prav tako kolesar, tega nima. Ravno zato sta ti dve skupini: motoristi in kolesarji, veliko bolj ogroženi v prometu kot ostali.

Omilimo lahko poškodbe pri trku ali padcu

Zato, da vsaj delno nadomestimo pomanjkanje varovalne kletke okrog motorista, pa obstaja zaščitna moto oprema. S kvalitetno moto opremo lahko vsaj delno omilimo poškodbe pri trku ali padcu motorista, včasih pri nižjih hitrostih celo popolnoma. Sem spada motoristična čelada, kvalitetne zaščitne in ojačane hlače ter motoristična jakna, škornji in rokavice.

YouTube video

Motoriste drugi vozniki prepozno opazijo

Velikokrat motoristi sploh niso sami krivi za prometno nesrečo, mnogokrat jih drugi vozniki ne opazijo ali pa jih opazijo prepozno. Zato za vse motoriste velja načelo, naj bodo veliko bolj previdni na motorju kot v avtomobilu in naj predvidevajo tudi napake, ki jih lahko storijo drugi udeleženci v prometu. Moto oprema jih lahko reši, a še vedno je preživetje bolj odvisno od lastne pazljivosti in preudarnosti v prometu.

Vsak del opreme za voznika motorja igra pomembno vlogo. Pogosto pa pozabimo na pomembne naloge, ki jih ima motoristična obutev pri zagotavljanju varnosti in zdravja voznika motorja. Preberi več v članku na povezavi.

Drugo v isti kategoriji: